Gambiai emberek zaklatják a magyar telefontulajdonosokat -- tudta meg a Velvet. Olvasónkat, Jónás Endrét csütörtökön kora délután érték el sms-ben, sürgős, azonnali visszahívást kérve. Miután ezt nem teljesítette, felhívták: egy idegen nő egy idegen nyelven beszélt (az országban használt nyelvek közül mandinka, fula, volof, szerer és dzsola is lehetett), és hallható volt, hogy egy férfi instruálja, hogy mit mondjon. Jónás rájuk tette a telefont, mire kapott két sms-t, majd még egyet, ami már kétségbeesetten követelte, hogy hívja vissza a számot.

Jónás a Vodafone előfizetője, fel is hívta a társaságot, ahol közölték vele, tudnak a problémáról, ami más hálózat használóit is sújtja, de se magyarázatot, se megoldást nem találtak eddig rá. Azt tanácsolták, az ember ne reagáljon a hívásokra, ne vegye fel és ne hívja vissza őket. A telefonszámokat eddig nem sikerült blokkolni. Annyit Jónás is kiderített, hogy a tengerparti Serekundából érkeztek a hívások.

Megtudtuk, hogy a Police.hu, a rendőrség honlapja is figyelmeztetett a kéretlen hívásokra. Többek között azt írják, „a bejelentések alapján megállapítható, hogy a segélykérő üzenetek nem valósak. A rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy az ismeretlen külföldi számok visszahívása esetén minden esetben körültekintően járjanak el a nem kívánt hívásforgalmi költségek keletkezésének megelőzése érdekében."