Összesen 23 zenekar dolgoz fel az idei MTV Icon alkalmából Ákos és Nagy Feró dalokat, nézzük is, hogy kik. Sajtóközleményben kaptunk rövid leírást a zenekarokról, ami jól bemutatja az előadókat feldolgozó zenekarokat, a tovább gomb után ismerkedhet meg velük.

ÁKOS – július 10:

Jamie Winchester: Az ír születésű zenész 1989 óta foglalkozik a zenével: dolgozott Koncz Zsuzsa zenekarával, Pierrot-val, Révész Sándorral, a Mester és Tanítványaival, Ákossal, a Jazz+Azzal. 2001-ben Hrutka Róberttel közösen írta meg egyik leghíresebb slágerét, az It’s Your Life-ot, ami az egyik mobilszolgáltató reklámjában is szerepelt. Zenéjét nem csak a rajongók szeretik, rengeteg szakmai elismerést is kapott: Jamie nyert Fongoram, Artisjus, eMeRTon, és Arany nyíl díjat is.

Magashegyi Underground: A Kaukázus tagjaira épülve 2007 májusában alakult meg a Magashegyi Underground májusában, s az 'anyazenekar' megszűnése után egyre aktívabb és sikeresebb az együttes. Első slágerük a Szeplős váll című dal volt, amely 2008-ban Fonogram jelölést kapott „Legjobb dal” kategóriában. „A Magashegyi Underground popzenét szeretne csinálni. Ha show-bizniszt szerettem volna, vagy több pénzt keresni, több kompromisszumot kellett volna kötnöm. Ebben a zenekarban sok lehetőség van, és ki is élhetem a kreativitásom” – vallja a csapat énekesnője, Bocskor Bíborka.

Turbo: A Turbo zenekar napjaink egyik magyar „supergroup”-jának mondható, hiszen olyan együttesekből érkeztek a tagjai, mint a Freshfabrik, a Warpigs, vagy éppen Mester Tamás bandája. A zenéjük ennek ellenére egyik elődbandáéhoz sem hasonlítható: izgalmas, modern, mégis hagyománytisztelő rockzenét nyomnak a srácok. Tavaly az MR2-Petőfi Rádió küldöttjeként Ők képviselték Magyarországot a 2009-es EuroSonic Noorderslag fesztiválon.

The Moog: A The Moog zenekar 2004-ben alakult, és a kezdeti trióból mára öt főre nőtt az együttes. Sikerüket mi sem mutatja jobban, minthogy turnéztak az Egyesült Államokban, s az egyik daluk pedig szerepelt a Vészhelyzet című sorozatban betétdalként, ami igazi szenzáció egy magyar együttestől. Eddig két albumuk jelent meg, amiket Magyarországon kívül Németországban, Japánban és az USA-ban is megvehet az egyre népesebb rajongótábor.

Eszenyi Enikő és Blaskó Péter: Eszenyi Enikő a kortárs színművészet ikonja, akit jó barátság fűz Ákoshoz. A Vígszínház igazgatója színésznőként számtalan fontos filmben és előadásban játszott, sok színházi produkciót rendezőként jegyzett, csillogó tehetsége minden műfajban megmutatkozik. A július 10-ei Ákos MTV Icon koncertre Blaskó Péter Jászai Mari-díjas, érdemes művész színésszel készül, az eredmény pedig biztosan zseniális lesz.

Ferenczi György és a Rackajam: A Rackajam együttes jelenlegi négy tagja 2005 óta dolgozik együtt Ferenczi Györggyel, a világhírű szájharmonika-művész, énekessel. Fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove. A 2005-ben megjelent Csárdafunk című lemezükön Sebestyén Márta népdalénekes is közreműködött.

Road: A Molnár Máté vezette Road magyarul éneklő, napjaink egyik legnépszerűbb hazai nu-rock-metal zenét játszó zenekara, mely 2004-ben alakult. Azóta több országos turnét is végigcsináltak önállóan, valamint a Depresszió és a Tankcsapda vendégeként. 2006-ban a Road olyan világhírű bandákkal állhatott egy színpadon, mint például az Apocalyptica, a Motörhead, a First Blood, az Agnostic Front, valamint a Fear Factory.

Compact Disco: A Compact Disco a legfrissebb honi elektronikus zenei formáció, melyet három magyar zenész alkot: a Toy Division-ből és Brownfield zenekarból ismert Pál Gábor, a Collins és Behnam DJ páros tagja Lotfi "Begi" Behnam és Walkó Csaba, aki egy korábbi megasztár sorozatban valamint szintén a Brownfield együttesben mutatta meg ének tudását. Az együttes 2009-ben megjelent Stereoid című albuma azonnal meghozta a sikert a csapatnak, akik júliusban Siófokon is megmutatják, hogy milyen a compact disco érzés.

Sebestyén Márta: Sebestyén Márta népdalénekes a magyar kultúra és népzene utazó nagykövete: a világ minden táján ismerik a nevét és a legrangosabb koncerttermekben lép fel harminc éve. Hallhattuk hangját a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is. Énekelt már a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit.

Hősök: A veszprémi rap csapat már közel 10 éve nyomul a hazai zenei közegben, lendületük és törekvéseik miatt pedig az MTV brand:new tehetségkutató tagjai lettek. Megjelent már három nagylemezük, dolgoztak számtalan magyar hiphop előadóval, az utóbbi években pedig videoklipek gyártásában aktivizálódtak, a legutóbbi Klasszik albumról például négy klip is készült. A Hősök verbális "rapertoárja" a mindennapi élet történéseiből merítkezik főleg, melyet dinamikus, lendületes alapokra szövegelve adnak elő.

Sunshine Jazz feat. Bársony Bálint: A Sunshine Jazz-t 2002-ben alapította a Back II Black szaxofonosa, Bársony Bálint, valamint Juhász „Jack” Attila, az ismert jazz zongorista. Az alapötletük az volt, hogy egy újfajta, itthon eddig ismeretlen jazz zenét játsszanak. Először csak a saját szórakoztatásukra írtak dalokat, majd ezekból a próbálkozásokból jött létre a Sunshine Jazz. Első daluk a Náray Erikával közösen készített duett, a Sir Jones a Mennybe megy volt 2007 végén, amely óriási sikert aratott. Zenéjük stílusa a klasszikus jazz, de visszanyúlnak a ’30-as és ’40-es évek muzsikájához is. Az együttes Fonogram díjjal büszkélkedhet, sőt, a Vacsoracsatában azt is megmutatták, hogy a fakanállal is jóban vannak.

Anti Fitness Club: A 2002-ben alakult együttes zenekarnév választást leginkább az inspirálta, hogy már akkoriban is edzőtermek és sportpályák helyett inkább füstös klubokban, koncerteken és a próbateremben érezték jól magukat. A jelenlegi négyfős felállás 2007-ben alakult ki, azóta két nagylemezt adtak ki, és számtalan rajongót gyűjtöttek. A zenekar frontembere, Peti részt vett a VIVA Stáb című reality-jében is, amivel egészen Ausztráliáig vitte a csapat hírnevét.

NAGY FERÓ- július 31:

Marót Viki és a Nova Kultur: Marót Viki az utóbbi néhány év egyik legérdekesebb és legizgalmasabb egyénisége a hazai popszakmában, a 2003-ban alakult Marót Viki és a Nova Kultur énekesnője. A csapat zenei világáért és hangszereléséért, a magyar könnyűzene egyik ikonja, a Generálból és a Hungáriából is ismert Novai Gábor a felelős. A retro zene hazai nagykövetei számtalan TV műsorban szerepeltek már, és koncertjeik is mindig teltházasak. "Visszanyúlunk ahhoz, ami az elmúlt időszakban a könnyűzenében szerintünk jó volt, és sok ötlettel, friss lendülettel egy új zenét csinálunk belőle. Retro zenét" – ez Marót Viki és a Nova Kultur Ars Poeticája, és ezt profin csinálják.

Depresszió: A Depresszió 2000 januárjában adta első koncertjét, majd a Tankcsapdával turnéztak sokáig. Népszerűségük egyre csak nőtt a kemény zenét kedvelők körében, így 2005-ben már az egyik leglátogatottabb bulit tartották a Sziget Hammerwold színpadán. A Depresszió olyan külföldi sztárokkal játszott már együtt, mint a Clawfinger, a Korn, Marilyn Manson, a Bloodhound Gang, a Fear Factory, vagy éppen Manu Chao.

Pál Utcai Fiúk: A Pál Utcai Fiúk 1983-ban alakult, igazi sztárzenekarrá viszont csak tíz évvel később, 1993-ban váltak, amikor „Szerelemharc” című albumukkal elnyerték a MAHASZ Aranyzsiráf díját „Az év legsikeresebb magyar alternatív albuma” és „A legjobb lemezborító” kategóriában. A PUF ebben az időszakban átlagban 100 koncertet adott évente, teljesen önállóan nőtték ki magukat az ismeretlenségből Magyarország egyik legelismertebb alternatív együttesévé. Néhány év tetszhalotti állapot után nemrég újra aktivizálódott a PUF, lemezt készítettek és koncerteznek – rajongóik legnagyobb örömére.

Copy Con: A Copy Con művésznév a 27 éves Pintér Gábort takarja, aki a reggae műfaj hazai kiválósága. Sajátos, különleges stílusa van, néhány taktus alapján felismerhető a zenéje. Magyarországon ő azon kevesek egyike, aki az originális, jamaicai reggae gyökereiből táplálkozik. Fellépett vendégként a Ladánybene 27 és az Irie Maffia zenekarokkal, de már saját bandájával is egyre népszerűbb, a nagyobb hazai fesztiválok állandó fellépője.

Kalapács: A Kalapács együttest - nomen est omen - Kalapács József alapította, akinek a nevéhez olyan legendás magyar metál zenekarok kötődnek, mint a Pokolgép, az Omen vagy a Hard. A heavy metal zenét játszó banda 2002 óta rendszeresen ad ki albumokat, és folyamatosan koncerteznek: a nagy példakép, a Judas Priest előtt is felléptek annak budapesti koncertjén. Frontemberük több színházi produkcióban is szerepelt már vendégművészként.

Óriás: Az Óriás egy fiatal rockzenekar, amiben négy olyan ember zenél gitárral, dobbal és basszusgitárral meg billentyűvel, akik szeretnek zenélni, és ezt szeretik a legjobban. Az együttes indie-gitárpop zenét játszik, stílusuk részben a magyar alternatív vonalhoz, részben pedig az angolszász gitár centrikus rockzenéhez köthető. Rajongótáboruk folyamatosan nő, ami kitűnő bemutatkozó albumuknak és remek hangulatú koncertjeiknek köszönhető. Legismertebb daluk a Fát dönteni.

Blind Myself: A Blind Myself, 'torokból üvöltő' metálzenekar 1995-ben alakult Budapesten. 2000-től Amerikában turnéztak az Ignite vendégeként, a dalaikat 2006-ig kizárólag angol nyelven énekelték. A Hungarian Metal Awards (HMA) szavazáson 2005 legjobb koncertzenekarának választották az együttest, idén nyáron pedig Siófokon mutatják meg, milyen is egy Nagy Feró dal, Blind Myself feldolgozásban.

Tompos Kátya: A színésznőként és énekesnőként is ismert Tompos Kátya a Színház-és Filmművészeti Egyetem Musical Szakán végzett 2005-ben. Játszott a József Attila és a Bárka Színházban, 2008 óta pedig a Nemzeti Színház tagja. A gyönyörű színésznő több magyar sikerfilmben is szerepelt, a Valami Amerika 2-ben, és a Poligamy-ban is megcsillogtatta tehetségét, sőt számos betétdalt is énekelt ezekben a alkotásokban.

Kerekes Band: A Kerekes Band zenéjének különlegességét az adja, hogy a magyar népzene dallamait keverik a populáris könnyűzene legkülönbözőbb műfajaival: dalaikban megtalálható egy-egy szelet a jazz szabadságából, a rock dinamikájából, a funk és a drum&bass robbanékony ritmusából, valamint a népzene egyszerű szépségéből. 2006 májusában kiadott Pimasz című albumukat a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a Songlines beválogatta a világ tíz legjobb újonnan megjelent lemeze közé.

Karaván familia: A Karaván Familia egy igazi családi zenekar. Stílusuk a négy családtag - szülők és gyermekeik - közötti emberi és zenei harmóniára épül. Zenéjük attól különleges igazán, hogy cigány népdalokat dolgoznak fel, és alakítanak a saját stílusukra - így például a mississipi blues, a flamenco, a latin- és a balkáni zenei elemek is megtalálhatóak a zenéjükben. Feró dalaiból kiindulva igazi családi örömzenélést fognak csapni Siófokon.

The Kolin: A The Kolin az indie stílus egyik legjobb hazai képviselője, akik abszolút az aktuális trendet követik. Éppen egy éve csinált hatalmas reklámot a zenekarnak Perez Hilton, a kubai származású amerikai blogger, aki a Forbes magazin szerint jelenleg a világháló legnépszerűbb személyisége. Perez Hilton ugyanis 2009 márciusában ódákat zengett egy postban a The Kolin San Francisco című klipjéről: „Imádjuk, imádjuk ezt a The Kolin nevű magyar zenekart! Igen, magyarok! Ettől még angolul énekelnek, úgyhogy meg lehet érteni a szöveget... Olyan, mint amikor a Scissor Sisters találkozik a The Gossippal” – írta Perez a The Kolinról.