Idén először képviselteti magát az MTV Ikon sorozatban a hiphop underground vonulata. A veszprémi Hősök formációnak jutott a megtiszteltés, hogy két Ákos-dalt is feldolgozzon. A korábbi években a mainstream hiphop-szcéna feldolgozásai népszerűnek bizonyultak, Sub Bass Monster a Tankcsapda előtt, Ganxsta Zolee és a Kartel az Edda előtt tisztelgett. A Tovább gomb után a Hősök vezetője, Eckü mesél a feldolgozások elkészítéséről.

Vegyes érzelmekkel, vagy azonnali rábólintással fogadtátok a hírt, hogy felléphettek az MTV Iconon?

Örültünk nagyon a megkeresésnek, hisz tudtuk, hogy ez egy újabb nagy kihívás lehet nekünk. Az idei év amúgy is ilyen szintlépős valami a házunk táján, aminek jó jele például, hogy összeállt a hangszeres kíséretű felállásunk. Volt ugyan némi szkepszis a felkérés után, de csak amiatt, hogy mit keresnénk mi ott annyi jó brigád között. De aztán nem vacilláltunk nagyon, akinek említettük, az bíztatott rendesen.

Melyik számok mennek át a kezetek alatt, és miért éppen azok?

Az Örvény és az Ikon című darabokra esett a választásunk. Népszerű és ismertebb dalok,  illetve a listából ezek voltak a legszimpatikusabbak.

Nem lehetett egyszerű hiphopra átfogalmazni ezeket. Hogyan oldottátok meg?

Fúvósszekcióval és kongással bővült az amúgy héttagú Hősök élő felállás - így pont egy focicsapatnyi emberrel készülünk, stílszerűen a vb alatt. Az Örvénynek nagyjából meghagytuk a szerkezetét és a dallamvilágát. Fülbemászó, slágeres és könnyed egyaránt, és külön érdekesség, hogy Ákos versszakait felosztottuk aprólékosan, váltogatva reppeljük majd el ezeket. Az Ikonnak többször nekifutottunk: gyúrtuk, fűztük, vitáztunk, majd egy funkos-jazzes megfejtésre bólintottunk rá mindannyian. A refrént megtartottuk, majd kitaláltuk, hogy három különböző szálon építkező, zsírúj szöveg fog születni a mikrofonosok részéről, melyek a végén egy pontban mégis összeérnek. Némi szójáték, némi átirat, némi pályaidézés. Hangulatra az Örvény líraibb, az Ikon pedig zúzósabb, majd meghalljátok.

Ákossal milyen viszonyt ápoltok?

Elismerjük és tiszteljük a munkásságát. A Tankcsapda, a Kispál és a Borz és a Quimby mellett őt szokták még itthon "a könnyűzene teteje" csoporthoz sorolni, ami szerintünk is abszolút helytálló. Mentha és Brash (a Hősök két további tagja - a szerk.) a Bonanza korszakban masszív fan volt, még kazetták is akadnak. Amúgy lényeg a lényeg, hogy nem vagyunk Ákos koncertre járók, de teljes mértékig megvan a 'riszpekt' felé, mint zenész. Korszakalkotó pálya, zseniális nagyprodukciók, teátrális fellépések. Emberi részről nem ismerjük, de július 10-én találkozunk, ez tuti.

Mit gondolsz, hogy fogadják az emberek a produkciót? Az átlag közönség hadilábon áll a rappel, a rapperek talán meg éppen az Ákos-feldolgozás miatt fanyalognak. Nem féltek, hogy két szék között a padlóra estek?

Két szék közé biztos nem. Ezt az idei élőzenés beindulásunk is mutatja, hisz sokkal több új embert tudtunk így a Hősökhöz bevonzani, mint amennyi elvakult hiphop stílusbeli fordulhatott el esetleg emiatt tőlünk. Nyitni kell az új dolgokra, nem újdonság ez. A rap megítélése is sokat változott az utóbbi időben, kevesebb a lesajnáló jelző - a fesztiválszervezők, nagyobb cégek és a tömegek is elkezdtek érdeklődni. Tavasszal voltunk egy hat állomásos turnén közösen a PASO-val, a Superbutt-tal és a Folkfree zenekarokkal, és ott bizonyítottuk lazán, hogy kiemelten helyen van a rapnek a hazai palettán. Sok ismerősünk van mindenféle körből, és jó kritikai észrevételként hallottuk, hogy nem mindig értik a gyorsabb szövegelési tempóban előadott részeket. Gyakorlással, jó technikával és stílussal viszont lehet a dolgot orvosolni, s reméljük ezért, hogy július 10-én széles rétegek előtt tudunk bizonyítani majd. Nemcsak a 'bézik-Hősök-emszík', hanem az egész zenekar. Mert ez közös munka és szórakozás a javából. Eltüntetjük a képzeletbeli lövészárkot, ha van ilyen.