A színész neve a legtöbb ember számára csupán egy akciósztárt jelöl, és gyakran emlegetik az új Arnold Schwarzeneggerként – főleg, miután elvállalta a Gorilla bácsi című film főszerepét. Pedig a színészkedés mellett forgatókönyveket ír, producerkedik, és ami a legfontosabb: semmi köze a politikához.

Vin Diesel, akit szinte az összes filmjében izompólóban láthatunk, a Halálos iram első részének köszönheti ismertségét, pedig már előtte is szerepelt több filmben. Volt egy kisebb szerepe a Ryan közlegény megmentésében, és főszerepet kapott a Pitch Black - 22 évente sötétség című filmben is, ahol a felejthetetlen szemű Riddicket alakította.

A színész – eredeti nevén Mark Sinclair Vincent – 7 éves korában került először színpad közelbe, 17 évesen azonban rájött, nem lehet megélni az ebből szerzett pénzből, ezért beállt kidobó embernek.

A 15 éves kora óta gyúró színészről az alábbi mondatot a Wikipédián találtuk, és úgy hisszük, ez definiálja őt a legjobban. „Sem a gyorsan gyarapodó izmok, sem a fenyegető és durva név nem tudta elrejteni az igazi úriembert a felszín alatt, aki az emberek laposra verése és kórházba küldése között mindig szakított időt arra, hogy Camus-t és más klasszikusokat olvasson a hátsó ajtónál."