A gladiátorok már megvoltak - most jöjjön Tarzan! A mai posztba az elmúlt száz év leghíresebb Tarzanjait szedtük össze időrendben, hogy ön kiválaszthassa, melyik mellett lenne legszívesebben Jane. Itt balra a világ első Tarzan-színésze látható, Elmo Lincoln. Ő az eredeti regény legelső, 1918-as, némafilmes feldolgozásában alakította a felnőtt Tarzant. Az a Tarzan, akit valószínűleg ön is a legjobban ismer, azonban Johnny Weissmüller. Ő német származású volt, Erdélyben született, és többszörös olimpiai aranyérmes úszóként kezdte filmkarrierjét. Az alábbi kép az ő első Tarzan-filmjéből származik 1932-ből. Ebben hallható először a világhíres Tarzan-üvöltés, és itt tűnik fel Csita, a csimpánz is, aki az eredeti könyvben nem szerepel.

Weissmüller összesen 12 filmben alakította Tarzant. Az alábbi filmkockán látható, hogy kicsit idősebben, 1941-ben hogyan nézett ki.

Az ötvenes évek Tarzanjai bizonyos Lex Barker és Gordon Scott voltak. Kettejük közül az előbbi látható a következő fotón. Barker a majomemberes filmeken kívül Karl May-adaptációkban is játszott, sőt, Fellini Dolce Vitájában is feltűnik egy kisebb szerepben. Tarzant ötször alakította.

A hatvanas és főleg a hetvenes években Tarzan népszerűsége visszaesett, bár húsz év alatt így is összesen 7 filmben tűnt fel a legendás vadember. Az alábbi fotó már a '80-as évekből származik, amikor újra meglátták a fantáziát a liánokon közlekedő akcióhősben.

Az 1981-es év Tarzanja az alábbi fotón látható Miles O'Keeffe volt. A film jelentős anyagi siker volt, de a kritikusok a csak rosszat tudtak rá mondani, és az alkotást hat arany málnára jelölték. A hatból végülis csak egyet nyert el, a Jane-t alakító Bo Derek lett az év legrosszabb színésznője. Az egykor börtönpszichológusként is dolgozó O'Keeffe-t ezek után sosem vette senki komolyan, ami az alábbi képet elnézve nem is csoda.

Melyik Tarzan nézett ki a legjobban?

Legutolsó Tarzanunk 1984-ből származik. Ebben a brit produkcióban a vadembert Christopher Lambert játszotta, míg oldalán Andie MacDowell volt Jane. MacDowell addig csak modellként dolgozott, és első filmszerepét a rendező végülis kénytelen volt utólag Glenn Close-zal leszinkronizáltatni, arra hivatkozva, hogy MacDowell túlságosan amerikai akcentussal beszél a felvételen. Akárhogy is, ez a Tarzan már valamivel kifinomultabb és intelligensebb próbált lenni a meglehetősen primitív elődökhöz képest, különösebb sikert mégsem aratott. Önnek melyik Tarzan jön be leginkább?