Bár nem a miénk a Halloween, azért így vagy úgy most már Magyarországon is megemlékezünk róla. Itt a Kockahas blogban például úgy, hogy ma Hollywood legszebb férfijait kivételesen nem meztelen felsőtesttel, hanem ronda sminkben mutatjuk önöknek. Kezdjük például az Interjú a vámpírral című filmmel, amihez 1994-ben a két nagyágyút, a fent látható Tom Cruise-t és az alábbi Brad Pittet látták el hullasminkkel és borzongató kosztümökkel.

Nem sokkal korábban, 1990-ben a szépfiú-szerepből akkor még csak kitörni próbáló Johnny Depp vállalta be Tim Burtonnél Ollókezű Edward szerepét. A nyakig érő kosztümben kockahasat egy pillanatra sem láttunk, de van olyan jó ez az azóta musicallé is feldolgozott film, hogy ezt senki ne bánja. Deppnek annyira bejött a szörnyszerep, hogy néhány éve a Sweeney Toddban ismét Tim Burton keze alatt vált pengékkel operáló rondasággá, abban a filmben a fejeket levágó mániákus, éneklő fodrásszá. A kedvencünk azért Edward maradt.

És hogy haladjunk még tovább visszafelé az időben, 1986-ban aratott világsikert Jeff Goldblum főszereplésével a hátborzongató smink- és maszktechnikával operáló, A légy című horror. Alább egy olyan kép látható, amelyen a langaléta fiatalember már félig rovarrá változott.

Harry Potter ádáz ellenfelét, Voldemortot is egy igen jóképű színész alakítja. Ralph Fiennesról az Angol beteg sikere idején hatalmas női rajongótábor álmodozott. Amióta azonban a varázslós filmekben látjuk viszont időről időre a filmvásznon, valószínűleg inkább a tizenévesek rémálmaiban fordul elő leggyakrabban.

Heath Ledgert természetesen nem hagyhattuk le erről a listáról. A repedezett smink mögül is képes volt Oscar-díjas alakítást nyújtani a Sötét lovagban, így aztán a legutóbbi Batman-filmet azok is tátott szájjal nézték, akiket egyébként kevésbé kötnek le a szuperhősök mindennapjai.

Melyik álompasi a legjobb rémsminkben?

És a végén még álljon itt a Ledgert megelőző Oscar-nyertes ugyanabból a kategóriából. Javier Bardemet is a legjobb férfi mellékszereplőként nyújtott alakításáért tüntették ki, amiben a jó kiállású spanyol dalia szintén egy félelmetes, elmeháborodott gyilkost alakít. Listánkról a Nem vénnek való vidék gonosz figurája azért lóg ki egy kicsit, mert különösebb smink nincs az arcán. Ezt ellensúlyozandó azonban Bardem egy olyan parókát hord a filmben, ami mindenki máson egyszerűen röhejesen nézne ki. Ő azonban olyan benne, hogy attól kirázza az embert a hideg. Önnek ki a kedvenc szörnnyé maszkírozott hollywoodi álompasija? Ha a mi kedvenceink között nem szerepel, ne búsoljon - kommenteljen!