Nagypéntek alkalmából hadd szegezzünk önöknek egy bonyolult kérdést. Vajon miért van az, hogy Jézust a filmekben mindig egy nagyon jóképű férfi játssza? A jelenség okának megfejtését a kommentekben várjuk, mi magunk inkább nem bocsátkozunk találgatásokba, csak a bizonyítékokat szolgáltatjuk. A fenti Jézus például a szőke Max von Sydow, aki 1965-ben a Világ legszebb története című bibliafeldolgozásban játszotta a Megváltót. Alább Ted Neeley látható, aki a Jézus Krisztus Szupersztár 1973-as filmváltozatában játszotta-énekelte a címszerepet.

A következő Jézus a brit Robert Powell. Ő Franco Zeffirelli 1977-es, a Názáreti Jézus című tévéfilmsorozatában volt a főszereplő. Karácsony és húsvét környékén a mai napig gyakran adják a tévécsatornák ezt az összesen hat óránál is hosszabb, gyönyörűen fotózott filmanyagot. Olyan gyönyörű benne minden, hogy még Jézusnak is kék a szeme.

1988. nagy botrányfilmje volt Martin Scorsesetől a Krisztus utolsó megkísértése. Ebben Willem Dafoe alakította a Megváltót, akit a sátán egy végső próbatételként megkísérel lecsábítani a keresztről. Alább egy nagypénteki jelenet a filmből.

Utolsó két Jézus-színészünk annyira jóképűnek számít, hogy már külön posztjuk is volt itt a Kockahas blogban. Christian Bale-ről kevesen tudják, hogy a pszichopata Patrick Batemanen és a jelmezkedvelő, hős Batmanen kívül magát Jézust is játszotta már. Pedig ez a helyzet, egy 1999-es amerikai tévéfilmben, a Mária, Jézus anyjában volt ő a Megváltó. "A feszületek nagyon szexik" - mondta egyszer állítólag Madonna - "hiszen van rajtuk egy meztelen férfi!" Az alábbi kockát ebben a szellemben választottuk ki a filmből.

A hatodik jóképű Jézus pedig természetesen James Caviezel, akiről nyilván azóta sem tud megfeledkezni senki, aki látta Mel Gibson véres kasszasikerét, a 2004-ben bemutatott Passiót. A hívő katolikus színész korábbi és későbbi szerepei mind elhalványulnak ezen különleges film mellett, amelyben Caviezel csak eleinte jóképű, mert mire a keresztig eljut, már felismerhetetlenné trancsírozzák.