Ma is egy olvasói kívánságot teljesítünk. "Én még mindig Phoenix-éket szeretném, jobban mondva River Phoenix-t, de nem vagyok nekrofil" - írta BsBfan. Mi sem vagyunk nekrofilok, de volt már több posztunk idő közben elhunyt férfiakról, így most is skrupulusok nélkül emlékezünk a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóját meghatározó legendára.

Karrierje annyiban James Deanére emlékeztet, hogy ő is alig néhány szereppel írta be magát a filmtörténelembe, majd ő is tragikusan fiatalon hunyt el. River Phoenix azonban sokkal kalandosabb gyermekkor alatt-után ért el a sztárság küszöbére. Anyai nagyszülei Oroszországból, illetve Magyarországról kivándorolt zsidók voltak, de Rivert a szülők egy keresztény szekta híveiként Venezuelába vitték.

A zaklatott gyermekkort valamivel kevésbé zaklatott fiatalkor követte. Phoenix 15 évesen már mozifilmet forgatott, 18 évesen pedig már Oscarra jelölték. Legemlékezetesebb filmszerepe talán az 1991-es Otthonom, Idaho, ahol Keanu Reeves partnerét játssza megdöbbentő erővel.

23 éves volt, amikor 1993. halloweenjének hajnalán egy kábítószer-túladagolás által okozott roham következtében elhunyt. Így lesz egy különleges, karizmatikus művészből egycsapásra legenda. Ha még élne, idén töltené be a negyvenet.