Gael García Bernal szintén olvasói kérésre kerül most sorra, igaz, ezúttal nem kommentben vagy emailben figyelmeztettek minket a lemaradásra, hanem egy ismerősöm élőszóban követelte kedvenc mexikói színészét. Amire az első válaszom az volt, hogy én is nagyon szeretem, dehát itthon úgyse ismeri senki. De aztán leellenőriztem, hogy pl. García Bernal kisfiának születését mi is hírül adtuk, és hogy a színésznek van magyar wikipédia-oldala is, tehát biztosan lesz, aki hallott már róla.

Még akkor is, ha legendás bemutatkozó filmjét, a 2000-ben taroló Amores Perrost (magyar címe Korcs szerelmek volt) nem látták sokan itthon. Az akkor még csak 21 éves színészpalántára a rendkívüli kutyás film kapcsán (fotó fent) rögtön a világ minden sarkában felfigyeltek.

Aztán 2001-ben jött még egy mexikói remekmű az ő főszereplésével, a rengeteg szexszel operáló, botrányos című Anyádat is, de az igazi nemzetközi hírnevet egy spanyolajkú színésznek csak egyvalami hozhatja meg. Pontosabban egyvalaki: Pedro Almodóvar. Fent García Bernal a 2004-es Rossz nevelés főszereplőjeként látható.

Aztán szép lassan elkezdtek jönni az angol nyelvű és a hollywoodi filmek is, a legtöbben valószínűleg a 2006-os Babelt, látták, amelyben Brad Pitt is szerepel, vagy az Álom tudományát ugyanebből az évből. Egy évtized alatt Gael García Bernal hatalmas utat járt be, egyvalami azonban alig változott: így a harmincon is túl még mindig ugyanolyan a gyerekképű, mint korábban. Az alábbi fotó ezen a héten készült róla Cannes-ban.