A fenti fénykép Robert Mapplethorpe önarcképe. Mai posztunk őt, illetve hagyatékát mutatja be, hiszen munkája iránt újabban valamelyest megnövekedett az érdeklődés. Erre utal legalábbis az, hogy a fotográfus életéről filmet terveznek, illetve hogy a Scissor Sisters együttes következő albumának borítóján is egy klasszikus Mapplethorpe-fotó látható.

Mapplethorpe 1946-ban született New Yorkban. Érdeklődése fiatal korától kezdve a művészetek felé irányult, és 1967-től hét évig élt együtt Patti Smith-szel. Ez idő alatt Mapplethorpe coming outolt, de Smith, aki később világhírű énekesnővé vált, még sokáig együtt maradt a melegségét fokozatosan felvállaló művésszel. Smith első lemezének borítójához szintén Mapplethorpe készítette a fotót.

Mapplethorpe szinte kizárólag fekete-fehérben fotózott, és a leginkább három dologról ismert. Megkapó őszinteségű portréiról, virágokat, általában orchideákat ábrázoló csendéleteiről és a klasszikus görög szobrok eleganciáját idéző férfiaktjairól.

Mapplethorpe az elsők között volt azok közül, akiknek a '80-as években kitört AIDS-járvány az életébe került. 1989-ben 41 évesen hunyt el, és hagyatékának gondozását, illetve népszerűsítését azóta a Mapplethorpe alapítvány végzi. Az ő honlapjukon többet lehet megtudni a fotósról, illetve további képek tekinthetők meg.