Romain Duris-nak, a kicsit Vincent Casselre hasonlító, 1974-es, párizsi születésű francia színésznek a Lakótársat keresünk című filmmel indult be igazán a karrierje. Xavier, a Barcelona utcáin sétáló francia diák szerepét Cédric Klapisch rendezőnek köszönheti. Romain Duris ugyanis éppen várt valakire egy gimnázium előtt, amikor a francia rendező felfedezte. A színész mindaddig jazzdobosnak készült, ezután persze a színészi pályára tért.

Glenn Close és Kate Hudson mellett játszott a Válás francia módra című filmben, John Malkovich-csal a Szerelem életre-halálra filmben látható, Arsene Lupint, a banditát is ő játszotta. Alakított depressziós villanyszerelőt a Hajszában, legutóbb pedig Vanessa Paradis-t csábította el a Szívrablókban. Nem is akárhogyan, Romain Duris a filmben megtanulja a Dirty Dancing híres zárójelenetét, és ugyan azt a mondatot kihagyva, hogy Babyt senki nem ültetheti a sarokba, megtáncoltatja Vanessa Paradis-t. (Aki szerelmes volt Johnny-ba a Dirty Dancingben és arról álmodozott, miszerint az lesz az igazi, aki ezt a táncot eljárja vele, ezzel a filmmel kap egy kis reményt.)

Romain Duris ugyan egy kicsit sem hasonlít Patrick Swayzere, viszont sármos, nagyon tud bánni a tekintetével, elképesztően csinos, és míg a Lakótársat keresünkben szőrtelen arcú, jelentéktelen diáknak tűnt, a Szívrablókban szőrös mellkasú, borostás arcú pasivá érett. Lapozza végig a galériát, vagy nézze meg az alábbi videót!