Most, hogy már a második csoportkör zajlik a labdarúgó Eb-n, ideje folytatódnia a Kockahas blog házi Európa-bajnokságának is. Miután bemutattuk az A csoport szláv idoljait, a B csoport germán felsőtesteit és a C csoport mediterrán kockahasait, következik az utolsó csoport, az utolsó poszt a Kockahas-Eb döntője előtt.

A mostani posztban megjelenik majd a Miamiban lazító ukrán Andrij Voronyin, a meccs után sétálgató angol Jermain Defoe, a gólt ünneplő francia Karim Benzema és a svédek legfőbb hátembere, a szép lassan celebesdő Zlatan Ibrahimovic. Jöjjenek a képek, aztán a focimániásoknak szóló rövid személyenkénti összefoglalók!

Az ukrán Andrij Viktorovics Voronyin a válogatott egyik nagyöregje a maga 32 évével. A filmtörténet egyik neves városában, Odesszában született, focikarrierjét viszont szinte végig Németországban építette fel. Igazolt spílere volt a Borussia Mönchengladbachnak, az 1. FSV Mainz 05-nek, az 1. FC Kölnnek és a Bayer Leverkusennek, mielőtt Angliába került volna a Liverpoolhoz. Rövid ideig kölcsönben volt a szintén német Herthánál, majd az orosz Dinamó Moszkvába igazolt. Ugyan volt már a német másodosztály gólkirálya is, a válogatottban nem ontja a találatokat. Van neje is, a szőke Julia Voronyin.

Az angol csatár, Jermain Colin Defoe Eb-nk első színesbőrű játékosa, aki az angol csapatokat turnézta végig. Játszott a West Hamben, a Bournemouth-ban, a Tottenhamben, a Portsmouth-ban, 2009. óta pedig újra a Tottenhamben rúhja a gólokat. Az angol válogatottban 2004. óta 15 gólt szerzett az aranylábú, kockahasú, 29 éves csatár. Defoe egyébként karibi származású, édesanyja Saint Lucia-i, apja pedig dominikai. Féltestvérét 26 évesen megtámadták és megölték 2009-ben. Június 7-én édesapja is elhunyt, ezért egy időre hazautazott a mostani Eb-ről.

A franciák egyik legnagyobb neve, Karim Benzema a Zinedine Zidane utáni francia futball új generációjának tagja. A támadó még csak 24 éves, de a Lyon ifi és felnőttcsapata után egyből a Real Madridban kötött ki. Négy korosztályos francia válogatottban is szerepelt, 2007. óta a felnőttcsapat kirobbanthatatlan tagja. Benzema felmenői között algériaiakat találni, de ő maga született francia. Benne volt a több játékost is érintő prostibotrányban, amikor azért vonták felelősségre Benzemát is, mert egy 16 évnél fiatalabb prostival voltak együtt. Később felmentették őket, mondván, nem tudhattak róla, hogy az örömlány fiatalkorú.

Ki a D csoport kockahasa?

A svédeket kis híján diszkvalifikáltuk sportszerűtlen viselkedésükért, ugyanis alig találtunk valamelyikőjükről Kockahas-kompatibilis képet. Nem szerettük volna, de bekövetkezett: a svéd sztárcsatár, Zlatan Ibrahimovic képviselheti Svédországot az Eb-nken. A csak Ibrának becézett támadó bosnyák apától és horvát anyától született Svédországban, 1981-ben. Focikarrierje a '90-es évek végén indult be a svéd Malmö FF-ben. Innen jöttek a nagy fociklubok: a holland Ajax, az olasz Juventus, majd Internazionale, a katalán Barcelona és a mostani csapata, az olasz Milan. A svéd válogatottat 11 éve erősíti, eddig 32 gólt szerzett a kék-sárga mezben. Felesége Helena Seger, két gyermekük van. Érdekesség, hogy Ibrahimovic feketeöves taekwondós is.