Mára egy videós összeállítást készítettünk, de kivételesen nem három egymástól teljesen független kisfilmről van szó, hanem 5 klippel azt szeretnénk megmutatni, hogyan lehet edzeni egy (vagy több) orosz gömbsúlyzóval. Amint ugyanis a négyütemű fekvőtámasz is megtalálta a helyét a trendi XXI. századi edzőtermek programjában, ugyanúgy ezek a fogantyúval ellátott vasgolyók is egyre kevesebb konditeremből hiányoznak. A rázósúlyzó csak vicc volt, ez viszont távolról sem az.

Az angol nyelvterületen (és helyenként itthon is) kettlebellként ismert eszközt a Wikipédia szerint az 1700-as években fejlesztették ki Oroszországban, és nemcsak versenyekhez és edzésekhez használták őket, hanem a XX. században a szovjet hadseregben a kiképzés részét képezte a gömbsúlyzózás. A nagy különbség egy normál súlyzóhoz képest az, hogy itt a fogás az eszköz súlypontjától távol történik, így sokkal nehezebb vele dolgozni, hiszen nehezebb használata közben egyenesben maradni, nehezebb a súlyt megtartani. Ezáltal nemcsak a végtagokat mozgatja meg jelentősen, hanem a törzs izmait, a hátat, a hasizmot is edzi. Feltéve természetesen, hogy az ember úgy használja, ahogy kell.

A youtube kettlebell-termésének javából szemlézünk ebben a posztban, és ha már belenézett a kínálatba, nemcsak azt látta, hogy milyen testet csinál a gömbsúlyzós edzés, arra is kapott pár példát, hogy mennyi különböző módon lehet egy ilyennel gyakorlatozni. A fenti videón például egy komplex gyakorlatsor látható, ahol egymást váltják a gömsúlyzóval és az anélkül végzett feladatok.

A legkülönlegesebb, hogy a kettlebellt nemcsak kinyomni lehet, mint a hagyományos súlyzókat, hanem lengetni is szokás őket, akár egy kézzel, akár kettővel, láb között. Egy másik jellemző feladat a súlyzókörzés a fej körül, amint azt a fenti videó bevezetője mutatja. A magyarországi kettlebellesekről itt talál egy videót.

Ön edzett már ilyen gömbsúlyzóval?

Egy másik jellemző gyakorlat angolul a Turkish get up névre hallgat, és a fenti videón a két fiatalember is bemutatja, itt pedig egy hölgy, egy negyven kilós súlyzóval. Ebben a török feltápászkodásban az a pláne, hogy a gömbsúlyzót egy kézzel végig a fej fölé kell tartani, ha tehát hanyatt fekve kezd hozzá az ember, akkor a kettlebellt tartó kart a fekvő testhez képest merőlegesen kell tartani, azaz függőlegesen.

Úgy kell ebből a helyzetből felkelni (majd visszafeküdni), hogy az ember végig nem engedi le a súlyzót tartó kezét, csak a másikra támaszkodik. Ezt még súlyzó nélkül sem kifejezetten egyszerű mondjuk ötször egymás után megcsinálni, hát még egy 16 kilós vagy még nehezebb vasgolyót tartva. Ezt a gyakorlatot az alábbi videó főszereplője ráadásul úgy mutatja be egy tengerparton, hogy a gömbsúlyzót egy hölgy helyettesíti. Nekünk leesett az állunk.