Kemény fizikai felmérés alapján tizenhat katonát válogattak ki a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia közelharc-képzésére, ami február 4-től március 1-jéig tartott. A közel egy hónapos tanfolyam mindössze az első szintje a közelharc-szakanyag ötfokozatú képzésének, írja a Honvedelem.hu. Az egymásra épülő szintek mindegyikének elsajátításához közel négyhetes képzés szükséges.

„Kitesznek magukért a katonák, az eddigi munka eredményes. Az is teljesen elsajátította a technikákat, aki a nulláról kezdte velük az ismerkedést” – nyilatkozta a képzésről a portálnak a foglalkozásokat vezető Zagyva Sándor hadnagy. A tanfolyam első hetében a fogásokat, a szabadulásokat, a földreviteli technikákat és néhány alapdobást tanítottak meg a katonáknak, ezt követték később a finomabb részletek, további technikák és azok kombinációi. Az edzések izzasztóak, és alaposan igénybe veszik az izmokat – fotógalériánkban megnézheti, hogyan tanultak a résztvevők!

A galéria másik felét a Budaörsi úti Petőfi-laktanyában zajló mindennapi edzések képei adják, a napi kötelező kiképzésekkel a rendészkatonák (katonai rendőrök) teljes feladatkörét átveszik egy hónap alatt. Feladataik közé tartozik a Magyar Honvédségnél szolgálók alaki fegyelmének, illetve a gép- és harcjárművek okmányainak ellenőrzése, a honvédség által üzemeltetett gépjárművekkel okozott, illetve azok kárára történt balesetek helyszínelése, írja a Honvedseg.hu. Az ő feladatuk a delegációk, katonai menetoszlopok és közúti szállítási feladatok biztosítása, de forgalomirányító tevékenységet is ellátnak, biztosítanak rendezvényeket és gyakorlatokat, továbbá védik a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium felső vezetőit, de beoszthatják őket a minisztérium két épületének őrzésére is. Kiképzőik nem kispályások: akad közöttük Japánban tanult aikido karatemester, Pride VB-öves versenyző, thai box-harcos és Wing-Tsun magyar bajnok is.