Néha a legegyszerűbbnek tűnő gyakorlatok a legnehezebbek. Főleg akkor meglepő ez, ha olyan mozdulatsorról van szó, amit a hétköznapi életben is gyakran végzünk rutinszerűen: ilyen például a fekvésből felállás. Pedig egy keményebb edzéshez jó bemelegítés tud lenni pontosan ez. Elég néhányszor felállni hanyatt fekvésből, és az ember rögtön nem fázik. Főleg akkor nem, ha mindezt úgy csinálja, hogy a kezét nem teszi le a földre, hanem mondjuk karba teszi. Ha pedig egy homokzsákot is a nyakába vesz hozzá, mint a fenti videón látható férfi, akkor ez már nem is a bemelegítés, hanem maga a roppant kemény edzés.

De mutatunk még néhány verziót arra, hogy milyen gyakorlatoknak része még a fekvésből felkelés, hogy összesen 5 gyűljön össze. Aki a combizmait szeretné próbára tenni, az próbálja meg utánozni például az alábbi videón látható srácot. Ő a fekvésből felülést kihagyja (elég kockás a hasa anélkül is), és azt mutatja, hogy milyen úgy felállni, hogy az ember nemhogy egyik kezét sem teszi le a földre, de a lábai közül is csak egyet. A videón elég egyszerűnek tűnik, pedig meglepően nehéz, tessék kipróbálni.

Volt régebben egy külön posztunk a négyütemű fekvőtámaszról (azaz a burpee-ről), ehhez kapcsolódik az angolul reverse burpee-nek nevezett gyakorlat. Itt a felugrások között nem egy-egy fekvőtámaszt kell nyomni, mint az alapverzióban, hanem hanyatt le kell feküdni, aztán lábbal lendületet véve újra talpra állni. Remek módszer arra, hogy az ember felesleges energiáit rövid úton levezesse.

A negyedik a felkelés török verziója, ezt említettük már, mégpedig a kettlebelles posztban, mivel ezt általában gömbsúlyzóval szokták csinálni. Alább viszont egy olyan változatot mutatunk, amin egy szemlátomást elég jó erőben lévő illető kb. hatvan kilós tárcsás súlyzót a feje fölé tartva áll fel hanyattfekvésből. Elvileg a gyakorlathoz hozzátartozik a visszafekvés is, és tényleg szemtelenség a részünkről, hogy szóvá tesszük, hogy a legvégét azért egy kicsit elmismásolta a fiatalember.

És a végére tartogattuk azt a típust, amit annak idején nagyon sokan a karatefilmekben láttak először – amikor a hanyatt fekvésből az ember kiszúrással rögtön talpraugrik. A már-már akrobatikusnak számító mozdulatot tanítgatja a nézőknek az alábbi amerikai edző, miközben a háttérben megszólalnak a tornádóra figyelmeztető szirénák. Ő meg ügyet se vet az időjárásra, edz tovább: na ezt nevezzük elszántságnak.