Március 25-én szomorú hír rengette meg a gyurmázó férfiak és nők világát: meghalt a testépítés atyja, Joe Weider. A bodybuilderek bodybuildere rengeteg olyan fogalmat vezetett be az egészséges életmód, illetve a fitnesz halmazaiba, amik ma már alapvetőek, de anno még frucsaságnak számítottak. Ő terjesztette el az igét, miszerint a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás a kulcs az egészséghez. E gondolatok népszerűsítésére magazinbirodalmat is létrehozott – olvasható hivatalos életrajzában.

Weider 1920-ban született a kanadai Montréalban, a(z első) Nagy Gazdasági Világválság idején. 12 évesen befejezte az általános iskolát, majd gyümölcsöt-zöldséget szállított a piacra kézikocsin. Az 52 kilót nyomó srác jelentkezett a helyi birkózócsapatba, de az edző azt mondta, fél, hogy megsérül, inkább felejtse ezt el. Ezután egy újságosnál dolgozott, itt találkozott először a Strength (Erő) magazinnal, aminek hatására elkezdett súlyzózni. Súlyzója nem volt, hát keresett az állomáson egy leselejtezett tengelyt és két vaskos fogaskereket.

Gyakorlatozása izmos kamasszá változtatta Weidert, 15 éves korára senki sem merte szekálni. Hamarosan meghívták őt a helyi Verdun Barbell Club nevű súlyemelőcsapatba. Két év múlva indult első versenyén, ahol 31,7 kilót emelt, amivel nemhogy megnyerte a versenyét a saját súlycsoportjában, még nehezebb súlycsoportok versenyzőit is felülmúlta. Ahogy versenyzői karrierje felfelé szárnyalt, eldöntötte, ideje a népet is felvilágosítania. Közben dolgozott is, eleinte mosogatóként, később már szakácsként.

Első magazinját, a Your Physique-et (A tested) saját összekuporgatott pénzéből 1940 augusztusában adta ki. Az olvasók lecsaptak rá, Weider 18 hónappal később már 10 ezer dolláros (az akkori erősebb dollár árfolyamán számolva 39 millió forintos) profitnál tartott. 1942-ben céget is alapított Weider Barbell Co. néven, és súlyzókat, gyúrós eszközöket, vitaminkészítményeket és táplálékkiegészítőket is árusítani kezdett. 1946-ban Montréalban megrendezte az első Mr. Canada testépítő versenyt, innen már egyenes út vezetett a híres Mr. Olympiához. Weider fedezte fel, és hozta el Ausztriából Arnold Schwarzeneggert, aki hétszer lett Mr. Olympia.

Weider ekkor sem állt le. 1978-ban a női bodybuildereknek elindította a Ms. Olympiát, 1995-ben pedig a Fitness Olympiát. Az általa az első Mr. Canada idején alapított Testépítők Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Bodybuilders – IFBB) jelenleg 170 tagországgal üzemel, Magyarország is tagja. Joe testvére, Ben vezette évekig a szervezetet, ő sokat lobbizott azért, hogy a testépítés bekerüljön a nyári olimpiák programjába. Joe Weider elméleti munkássága sem elhanyagolható: 12 éven át tanulmányozta a gyúró embereket, míg végül 1950-ben megalkotta a Weider Edzési Alapelveket, 30 technikát, amikkel jobb a testépítés végeredménye. A következő, ma is működő magazinokat is Weider alapította: Muscle & Fitness, Muscle & Fitness Hers, Flex (igaz bodybuildereknek), Men’s Fitness (aktív férfiaknak), Shape (aktív nőknek), Fit Pregnancy (aktív terhes nőknek) és Natural Health (egészséges életmódúaknak). Nézzegessen archív fotókat a bodybuilding atyjáról, kattintson a képre!