Ebben a blogban ritkán van interjú a fotók mellé, de a mai szerencsére egy ilyen kivételes poszt, amit nemcsak nézni, hanem végigolvasni is érdemes. Ha ön még nem ismerné Kiss Jenő testépítőt, akkor gyorsan bemutatjuk őt: volt junior és felnőtt magyar bajnok is, aztán (azt mondja, ezt tekinti karrierje legnagyobb sikerének) 1996-ban elnyerte az abszolút világbajnoki címet. Igen, ez az a verseny (korábbi nevén Mr. Universe), amin 1969-ben Arnold Schwarzenegger győzött. És egyáltalán nem véletlen, hogy hirtelen előveszünk egy 17 évvel ezelőtti testépítő-bajnokot: Kiss Jenő ugyanis 15 év kihagyás után idén visszatért, ráadásul most még 10 kilóval nehezebb. Igen, ennyivel több izom van rajta. És megint részt vesz a Testépítők Nemzetközi Szövetsége (IFBB) versenyein, idén augusztus 31-én a hetedik helyet szerezte meg a Nordic Pro nevű megmérettetésen Finnországban.

Ezek után kézenfekvő a kérdés, hogy mennyi ideig, hány éves korig lehet csinálni a testépítést. „Életünk végéig lehet csinálni ezt a sportot is, mint szinte minden sportágat ami létezik” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Kiss Jenő a Velvetnek, aki e-mailben válaszolt a kérdéseinkre. „Nyilván egy bizonyos életkor után, ami szerintem ebben a sportban olyan 48-50 éves kor, már nem lehet felvenni a versenyt az élmezőnnyel, de vannak szenior versenyek, ahol bizonyíthat a versenyző.

Ezek szerint tévhitben élt az, aki azt hitte, hogy aki túl van a harmincon-negyvenen, az már kiöregedett a testépítésből. Vajon van más is, amit az átlagember rosszul gondol ezzel a sporttal kapcsolatban? „Összekeverik a testépítőket azokkal a gyúrós formákkal, akik pusztán azért edzenek, hogy az utcán vagy a strandon jól nézzenek ki, és azért, hogy ez gyorsan történjen, tiltott teljesítményfokozókhoz nyúlnak. Egy igazi testépítőt csak az érdekli, hogy amikor a verseny van, akkor nézzen ki jól. Egy igazi testépítő tiszteli és szereti ezt a sportot, és soha nem tenne olyat, amivel rossz véleményt alakít ki másokban a sportággal kapcsolatban.

Nem bírtuk ki, rákérdeztünk a kötelező szőrtelenítésre és a műbarnaságra is. Minek kellenek ezek, amikor a többség szerint elég riasztóan néznek ki? „Szőrtelenek csak a versenyidőszakra vagyunk! Ilyenkor fontos leszedni a szőrzetet, mivel rengeteget eltakar egy finoman kiszálkásított izomból. Sokkal jobban láthatóvá válnak az izomelválasztódások, a zsírmentes, definiált izomrészek. A barnaság szintén a színpadon fontos, mivel a nagyon erős megvilágításban sokkal kontúrosabb, sokkal láthatóbbá válik az izomzat.” És ha már a kínos kérdéseknél tartunk: ugye, hogy egy testépítőnek nem lehet egyszerű ruhát vásárolni? „Sokszor dühítően nehéz ruhát kapni! Olyan nadrágnak, ami nagy nehezen feljön a combomra, a hossza és a derékmérete óriási a számomra. Felsőben szintén groteszk a forma, mivel ami mellbőségben és karméretben megfelelő, az hosszban 3-4 számmal nagyobb.

De hogy valami tartalmasat is kérdezzünk Kiss Jenőtől: mit tanulhat tőle, mint profi testépítőtől egy olyan átlagember, aki nem profi sportoló, de szeretne egészségesen és boldogan élni? „Például pont azt, hogy ne szeresse elérni a célját, hanem akarja! Eltanulhatja a szabályos gyakorlatkivitelezést, a fegyelmezett edzést, egészséges táplálkozást, a táplálékkiegészítők szakszerű alkalmazását. És egy új módszer alkalmazását is, ami sokkal hatékonyabb az eddigi „nagysúlyos” edzésnél. Kis súlyokkal, nagy szériában (ízületkímélő) módon. Erről később részletesen. A módszer kész, de még nincs végleges formában, a laikusok számára is érthetően szerkesztve.” És végül azt kértük Kiss Jenőtől, hogy írja le saját magát három szóval. Ezt a három szót választotta: kitartás, akarat, alázat.

Kiss Jenő website-jáért kattintson ide, a fotókat pedig köszönjük a Body.Builder.hu-nak.