Mielőtt bevetettem volna magam a Santa Marta környéki dzsungelbe, illetve az őrült veszélyeket rejtő városba, kaptunk némi eligazítást. Nem is akárkitől! A formátumgazda, tehát az, aki a műsor licence-ével házal egyik országról a másikra egy pán-skandináv cég, így csak mérsékelten volt meglepő, amikor kiderült, hogy a nagy mester, Lars von Trier, fővilágosítója is a csapatban van.

Ő látta el a stábot az alapvető, és a személyes biztonságot szem előtt tartó jó tanácsokkal. Megtudtuk például, hogy sötétedés után nem ajánlott az utakon járni, de napközben is minimum három ember kell, hogy együtt utazzon, akik közül szerencsés, ha valaki beszél spanyolul. Ezenkívül felvilágosítottak arról is, hogy kis elővigyázatossággal el tudjuk kerülni a trópusok legbanálisabb, ám mégis egyik leggyakoribb halálnemét, nevezetesen azt, hogy a fejünkre essen egy érett kókuszdió. El lehet képzelni, hogy milyen erővel csapja fejbe a gyanútlan idegent vagy helyi lakost a 8-10 méter magasból induló és szabadeséssel gyorsuló több kilós test… Sir Isaac Newton feltehetőleg nem fedezte volna fel a gravitáció létét, ha ilyen módon szembesül romboló erejével.

Ezenkívül felhívták még a figyelmünket arra, hogy a ház, amiben forgatunk a dzsungel közepén van, ezért ne nagyon ijedezzünk, ha ennek megfelelő állatvilágba botlunk…na botlottunk is. Már az első héten találtak zöld mambát, madárpókot, meg akkora méretű rovarokat, amilyeneket én idáig csak a Mézga család idevonatkozó epizódjában láttam, amikor a növényvédő szer hatására óriásira nőtt minden állat a fólia sátorban.

Az, hogy szállodánk kertjében méteres iguanák sétálgatnak, már nem okozott különösebb sokkot. Arra gondoltam, hogy én mégis csak városi vagány vagyok, túrabakancsot is csak a Frei Tamás féle Afrika túrán viseltem, ezért inkább a másféle veszélyeket rejtő Santa Marta felé vettem az utam…kocsival, hármasban két kollegával és spanyol nyelvtudásommal felvértezve. Jöjjön, aminek jönnie kell alapon.

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodik nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogol. Posztjait a VIASAT3 támogatja.