„A Santa Marta felé vezető út tele volt izgalmakkal! Nyuszifülű tehénkék, álmos falvak, őrületesen vagány old school csőrös kamionok és néhány ímmel-ámmal felállított rendőrségi ellenőrző pont, ahol kényes precizitással megjelölt hatósági szervek végezték nem nagy lelkesedéssel a munkájukat. Mindegyikre öles betűkkel volt kiírva melyik brigádba tartozik: rendőr, katona vagy drog kommandós-e.

Persze az elmúlt évtizedek erőszak hullámai, valamint a hivatalos vagy ellenzéki, illetve para-militáris agresszorok sorozatos terror akcióinak eredményeképpen nem mindegy, hogy ki állítja meg az úton az embert. Az razziák főleg a kamionokra és a festőien csicsás rojtos függönyökkel és szentképekkel díszített buszokra koncentrálnak, mivel ez a fő csempész útvonal Venezuela irányából, ahol minden jóval olcsóbb, pont, mint hazánkban a Nagyváradra vezető úton. Többször láttunk az alkatrészeire szerelt buszt, körülötte tébláboló utasaival és a zord közeggel. A helyiek elmondása szerint általában mindig találnak valamit és mindig tovább is engedik őket, némi büntetés kiszabása után.

A „csempész kórus” izgalmain kívül volt egy sokkal félelmetesebb legenda, ami felborzolta a horrorfilmeken edzett idegrendszerünket. Állítólag még ma is Santa Marta környékén vannak a legjobb minőségű koka ültetvények, ahonnan az egyik legjobb minőségű kokain származik. Sőt, azt beszélik, hogy a szállodánktól 3 km-re kezdődő Tayrona Nemzeti Park területéről történt még nem is olyan rég a fehér por elosztása. Nem volt tanácsos a festői Playa Cristal és Playa Canaveral felé kirándulni, mert rövid úton egy drogkereskedő puskacsöve elé, onnan meg személyes érdemei szerint ki-ki a megfelelő helyre tudott kerülni. Erre mondják, hogy „rosszkor, rossz helyen”.

Mára egy csodálatos nemzeti parkká változott a hírhedt terület, ahol a Karib vidék néhány kiemelkedően szép strandja található, öko-kempingek és egy minden luxus igényt is kielégítő bungalow hotel Ecohab néven saját stranddal és a hegyoldalban kialakított baldachinos pihenő ággyal és jacuzzi-val. Nászutasok előnyben! Ínycsiklandó hal ceviche-t és jeges koktélokat lehet a strandra rendelni, de már most elárulom, hogy a legjobb langusztát nem ott ettük. Ám ne szaladjunk a dolgok elébe, térjünk vissza a Santa Marta felé vezető útra, ami ezer izgalommal volt kikövezve. Mondanom sem kell, hogy a buja párában úszó trópusi növényzettel borított hegycsúcsok között mind egy-egy ültetvényt gyanítottunk és a mellettünk elhúzó furcsa ponyvákkal letakart teherautó matuzsálemek is felettébb gyanúsak voltak.

Délutánra a lustálkodó falvak is megteltek élettel, mindenki árult valamit. A nagy tranzit forgalomra való tekintettel 100 méterenként álltak a szatócs boltok, a legfurább portékákkal és majdnem minden ház előtt volt egy kis házi oltárra emlékeztető üvegkalitka, amiben sajttal töltött sültbanánt, karibi empanada-t vagy grillezett sertés kolbászt kínáltak a kamion sofőröknek, a csempészeknek, vagy ezek tetszőleges kombinációinak. A legnagyobb veszélyt az úton rohangáló kisgyerekek és kóbor kutyák jelentették, valamint a karikára hajlított gumicsövekkel benzint kínáló suhancok. És a szűk hegyi szerpentineken két-három sávban előzgető „csőrösök”.”

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodik nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogol. Posztjait a VIASAT3 támogatja.