„Santa Marta egy bizonyos szempontból az egész dél-amerikai lakosság számára nagyon fontos hely, sőt, mondhatnánk: kegyhely. Történt ugyanis, hogy pont ebben a városban lehelte ki a lelkét a 19. század legnagyobb történelmi alakja, a latin-amerikai Napoléon, aki nem más, mint Simon Bolivar, alias El Libertador (A Szabadító). A  nagy  szabadkőműves Diktátor, aki személyesen ismerte Bonapartét és a „Dél-Amerikai Egyesült Államok” megalapításáért harcolt, miután elbukott nagyratörő terveiben, legyengült szervezetét és mély depresszióját Európában akarta gyógyíttatni.

A több évtizedes katonáskodás, a hadjáratok, tönkretették az egészségét, tuberkulózisban, szifiliszben és maláriában szenvedett, az állandó lovaglás következtében élő seb volt a hátsója, rendszeresen epét hányt és körülbelül 30 kilóra fogyott le. Élete utolsó időszakában már jártányi ereje sem volt, hordszéken vitték Santa Marta-ba is barátja banán ültetvényére, ahol állítólag jót tett volna neki a levegő. Annyira jót tett, hogy 11 nap múlva meghalt. Azóta is megy a találgatás, hogy mi is volt  a tragikus esemény kiváltó oka. Sok kutató gyilkosságot feltételez, többen próbálták már bebizonyítani, hogy a nagy függetlenségi harcost orvosai tették el láb alól több évtizedes kitartó arzén kúrákkal, gyógykezelések ürügyén a vezér politikai ellenfeleinek lelkes támogatásával. Az biztos, hogy a halála rendkívül ügyesen elő lett készítve. 1830. december  17-én  pont délután 1 óra 07 perckor hunyt el, rögtön megállították az órát a szobájában, azonnal felboncolták a konyhában és megkezdődött a santa marta-i banán ültetvény módszeres átalakítása egy hatalmas emlékművé, ami a nagy Bolivar alakját dicsőíti a mai napig. Olyannyira, hogy nemrégiben Hugo Chávez venezuelai elnök is Santa Marta-ban találkozott kolumbiai kollegájával Santos elnökkel és természetesen a város repterét is Simon Bolivarról nevezték el. Mint ahogy általában a főtereket ezen a féltekén a megfelelő lovas szobrok kíséretében. Maga az emlékmű egy kicsit megalomán, főleg a régi ültetvény épületei szépek és a quinta lakó épülete, ami gyönyörű empire bútorokkal van berendezve és egy hűvös belső kert köré rendeződik. Itt található az ágy, amiben a Libertador átadta lelkét az örökkévalóságnak és a halála pillanatában megállított óra. A kertben természetesen a szállásunkon is már megszokott állatvilág nyüzsgött: vörösfarkú mókusok, iguanák és rikácsoló tukánok próbálták magukra vonni a lelkes látogatók objektívjeinek érdeklődését...ahogy Andy Warhol mondta: ”mindenkit megillet 15 perc hírnév”.”

Lakatos Márk, az Éden Hotel stylistja a VIASAT3 kolumbiai forgatásán gondoskodott nap, mint nap Horváth Éva tökéletes megjelenéséről és közben az élményeiről blogolt. Posztjait a VIASAT3 támogatja.