A keresztény nyugati kultúrában sokáig tabunak számított a test, ezért a meztelen test méginkább. Ez máig így van. Gondoljunk bele, hogy önkételenül is elkap minket a szorongás, a szégyenérzet, ha közösségi életünk színterein pucér embert látunk. "Micsoda botrány!" – mondják sokan. Nem tudunk normálisan, természetesen viszonyulni a saját és a többiek testéhez sem. Sokáig a nőknek hivatalosan nem létezett a lábuk, mivel évszázadokig földigérő, hatalmas abroncsra feszített szoknyákban jártak. A spanyol királyi udvarban volt olyan királynő, aki azért halt szörnyet, mert amikor az udvari vadászaton levetette a hátaslova és a lába beakadt a kengyelbe egyik udvaronc sem merte megkockáztatni, hogy segítsen úrnőjének – ugyanis a szigorú spanyol etikett szerint a királynőnek nem volt lába, így aki kiszabadította volna a kengyelből, felségsértést követett volna el. A női láb csak alig több, mint 100 éve vált láthatóvá. Coco Chanel az elsők között tervezett a hölgyeknek praktikus viseletet, amiben az akkoriban választójogot nyert, dolgozó nők fűző és földet söprő szoknya nélkül, a strucctollakkal megrakott óriási kalapcsodák mellőzésével nagyobb problémák nélkül megközelíthették, a szintén akkoriban egyre inkább elterjedő tömegközlekedési eszközökkel a munkahelyüket.

Most, 2011 májusában, amikor berobbant a hőség és végre érdemes lesz a közeli jövőben strandra, vagy valamilyen vízpartra menni, a hölgyek nagyrésze kezd egyre rémültebb és aggódóbb lenni. Nem úgy sikerült a téli fogyókúra, ahogy eltervezték, mégsem volt elég lelki erejük a gyerek, munka, háztartás, munkahely mellett a folyamatos pilates vagy body art órákra, sőt sokszor még a pénz is hiányzott hozzá. Tehát maradt, ami volt, esetleg néhány kiló plusz még karácsony óta egy kis húsvéti újratöltéssel. Akkor most érdemes betérni a fürdőruha-boltba vagy messzire el kell kerülni őket, csakúgy, mint azokat a helyeket, ahol az embernek menthetetlenül meg kell mutatnia a testét mások előtt, kevés vagy még annál is kevesebb ruhában.  

 Én a magam részéről azt tudom mindenkinek ajánlani, hogy ne fossza meg magát a napsütéstől, persze a kellő elővigyázatossággal és faktorokkal felszerelkezva, ahogy a hűsítő vízparti élményektől sem! Ne tessék előre paranoid teóriákat gyártani arról, hogy mindenki azért ment ki a strandra, hogy Titeket, Önöket bámulja, cikizze. Az emberek nagyrészének lesz biztosan egy-két hurkája, narancsbőre, striája, kicsi melle, nagy feneke. Akiknek meg nincs, mert a görög szobrokat róluk mintázták, azok örüljenek, mint majom annak a bizonyosnak. Tehát azt tanácsolom, hogy minden átlagos alkatú hölgy, de a ducibbak is, használják ki a nyarat Egy jó szabású, rafinált fürdőruhában, vagy a bevállalósabbak akár egy szál fügefa levélben és napszemüvegben élvezzék a jó időt, örüljenek annak, hogy töltődik a testük... akinek meg valami gondja van, az nézzen másfelé.  

  Nagyjából ezt tanácsoltam annak a két hölgynek is, akiket a Viasat3 Jól nézek ki! című műsorának e heti adásában megismerhetnek. Két tipikus magyar nő, akik válások után, megtépázott önbizalommal jöttek el hozzánk, hogy újra felébresszük bennük nőiességükbe vetett hitüket. Így nyár előtt még több szükség lehet rá!