A kondom a világ egyik legõsibb találmányai közé tartozik és folyamatosan fejlõdik . Karrierje leginkább az 1930-as évektõl kezdve ívelt felfelé, amikor is kifejlesztették a latexet , ami a vulkanizált kaucsukhoz képest sokkal vékonyabb és kényelmesebb viselet volt. A fogamzásgátló tabletták megjelenésével viszont 1955-ben leáldozni tûnt az óvszergyártók csillaga, amikor is megmetette életét az AIDS, és ezzel szükségszerûvé váltak az óvszer-reklámok. A vírus elterjedésével egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a megelõzésre, fontossá vált a nemiség témája a televízióban, a szexuális tabuk egy része bontásra kényszerült.

A társadalmi etika, a prüdéria, az egyházi megítélés és a politika viszont sorra olyan akadályokat gördített az gumi-reklámok elé, amiket a gyártóknak nagyon nehéz volt kiküszöbölni. Pedig már a legelsõ filmeknél is kínosan ügyeltek arra, hogy pl. az abortusz és homoszexualitás témáját még csak véletlenül se érintsék. Ennek ellenére szinte nem volt olyan ország, ahol ne okozott volna közfelháborodást vagy botrányt egy-egy kondom-reklám. Országokra bontva kiválogattuk ezek közül a legjobbakat.

Argentína

Mint a Hangyák a gatyában című nagysikerű német vígjátékban, argentin barátunk arra ébred, hogy meredező férfiassága beszél hozzá. A reklám tanulsága, hogy ha nincs kéznél lakat, hogy végre befogja a száját, használjunk óvszert.

 

Ausztrália

Az alábbi történetből kiderül, miért ajánlatos világító kondomot vinni sátorozáshoz. Egy hasonlóan hasznos eszköz egyébként pár kattintással a tiéd lehet, bár ilyen időben leginkább fagyálló gumi javasolt.

 

Kenya

Mi mindenre lehet még használni egy óvszert? Nagyon nagy a választék. Majd meglátják.

 

Dél-Afrikai Köztársaság

A Pronto kondom használata számtalan életet mentett már meg, miután a csomagolást úgy tervezték, hogy a lehetõ legegyszerûbb módon ki lehessen nyitni, így nem semmisíti meg az elõjáték varázsát.

 

Belgium

Célkeresztben a csokoládés óvszer egyik mellékhatása. Na meg az állatszeretet.

 

Svédország

Védelem klamídia ellen.

 

India

Maratoni hosszúságú reklám, tradicionális táncot lejtõ színes gumikkal. Indiában egyébként csak védekezésre lehet használni gumit, így például egy vibráló gyűrűvel ellátott fajtát be is tiltottak, mert szexuális játékszernek ítélték meg, az pedig be van tiltva náluk.

 

Zimbabwe

A legkellemesebb útitárs már Afrikában is.

 

Kína

Kínában legelõször 2007-ben szerepelhetett elõször óvszer a reklámban. Attól féltek ugyanis, hogy az erkölcsök lazulásához vezetett volna ez a lépés. A kinai állam csak akkor kapott észbe, amikor a 700 ezer HIV-fertõzött melett az év elsõ 10 hónapjában a megbetegedések száma 54 százalékkal emelkedett.