Brian Alexander az msnbc.com Sexploration című rovatának vezetője minden szexszel kapcsolatos tudományos kutatásra lecsap, így eshetett meg, hogy egy floridai őzegérről szóló vizsgálat forradalmi gondolatokat ültetett agyába. De kezdjük az elején.

Az említett tanulmány azzal kecsegtetett, hogy az emberek szexuális attitűdjeinek, szokásainak, előtörténetének megismerése segíti a cukorbetegségre való hajlam megállapítását. Persze mindez nem volt több puszta feltételezésnél. A kutatók ugyanis, csak azt állapították meg, hogy a nyugodtabb, monogámabb fajok (amilyen az őzegér) hímjei jobban tolerálják a stresszt és ügyesebben szabályozzák a vércukorszintjüket, mint a poligám pasik. Hogy mi következik ebből? Hogy hűségesnek kell lenni, és nem leszünk cukorbetegek.

Miután Brian kikacagta magát, végiggondolta, hogy mi lenne, ha az emberek szexuális életüket és párkapcsolatukat állatkísérletek eredményeire alapoznák. A legújabb tudományos kutatások alapján ki is dolgozott nekünk tíz jótanácsot. Íme:

1. Ne fordítsd a szexet háborúba!

Egy csapat brit tudós (ki más?) rájött, hogy a szexuális konfliktusok mindenhol jelen vannak, és érdekes módon ez senkinek sem jó. A bölcseletet trinidadi guppik tanulmányozása során fogalmazták meg, amikor rájöttek, hogy ha a hímek szexuálisan zaklatják a nőstényeket, akkor azok olyan helyekre menekülnek, ahová egyébként sohasem tévednének. Szóval, miért is vannak tele csajokkal az edzőtermek?

2. Kerüld a péniszed felfegyverzését!

Bizonyos fajok hímjei olyan genitáliákkal bírnak, amik szex közben fizikai sérülést okoznak a nősténynek. Svéd kutatók szerint a közös evolúció teszi egyre szélsőségesebbé ezt a folyamatot, ugyanis ha a nőstény vonakodik párosodni, a hím egyre durvább és durvább érveket fejleszt ki a meggyőzésére. Ebben az esetben az érv a pénisz. Brian szerint épp ezért jobb az átlagos partnert keresni. Ki tudja, hogy máskülönben milyen egyedek szelektálódnak ki?

3. Engedd felülre az asszonyt!

Egy mexikói kísérlet kimutatta, hogy ha a nőstény patkány is irányíthat a szexben, sokkal kevésbé vonakodik az együttléttől. Lehet, hogy tényleg bejön a kölcsönösség?

4. Ha lazítani akarsz, válaszd az orgiát!

A félig természetes körülmények között élő patkányok változatos szexuális életet élnek: csoportosan dugnak és gyakran váltanak partnert párosodás közben. Ez a viselkedés lehetővé teszi, hogy a hím és a nőstény felváltva irányíthasson a szexben. Így, amíg az egyik dolgozik, a másik lazít.

5. Az ajándék nem mindig jön be

Brit tudósok szerint a nászajándék nem mindig oldja meg a szexuális problémákat. Igaz, ők ajándék gyanánt a tücsök ejakulátumában található vegyületekről beszélnek, de megállapításuk talán ránk is vonatkoztatható. Nem lehet minden elcseszett együttlétet új rucikkal helyrehozni.

6. Gyúrjatok srácok!

Kiderült, hogy a skót birkák egy részénél a szarv hossza, a test nagysága és az állat általános kondija befolyásolja, hogy ki tudja-e sajátítani a tüzelő nőstényeket. Minél nagyobb a hím, annál hűségesebb a csaj. Egyébként náluk a nagyobb herék szintén több együttlétet és sikeresebb udvarlást eredményeznek.

7. Megéri rúzst és csipkés bugyit venni

Mexikói biológusok szerint a nőknek azért kell csinosnak lenniük, mert bár a pasik genetikusan motiváltak a szexre, figyelmük könnyen eltéríthető. Például egy meccsel a tévében. Patkányokkal és 25 alatti pasikkal még könnyű, nekik elég a nő puszta jelenléte, de az idősebb férfi figyelmét muszáj felkelteni, így nem árt, ha tudjuk hogyan kell kihívóan viselkedni.

8. Ne engedd, hogy megmérje!

Az etológusok azért szeretik vizsgálni a prériegeret, mert a többi rágcsálóval szemben ő monogám. De mi alapján választ az egérlány? Hát, ők az ánusz és genitáliák közötti távolságra buknak. Minél hosszabb a táv és minél nagyobbak a herék, annál vonzóbb a pasi, és valószínűleg annál több a spermája is. Nem véletlenen, hogy a hosszú popsi-here távolsággal bírók, általában mind párkapcsolatban élnek. A kutatók arra sajnos nem tértek ki, hogy nálunk hány centit kompenzál egy 69-es Mustang Boss.

9. Nem segít, ha körbepisiled a lakását!

Bár a párosodás sikere számos dolgon múlik, sok faj esetében nem segít, ha a hím mindenhol otthagyja az illatanyagát. Ilyenek például a prériegerek. Meg mi is.

10. Ha más nem segít, különbözz!

A mezei egereken végzett vizsgálatok szerint, ha csak egy gént is módosítanak a kutatók az állatban, akkor megnő iránta a szexuális érdeklődés. Ezek szerint tehát megéri különbözni.