Bizonyos, hogy néhányan tüsszögnek a szextől, de ez semmiképpen sem valamiféle allergia - derítette ki egy brit kutató.

Harold Maxwell, a West Middlesex Egyetemi Kórház pszichiátere figyelte meg, hogy néhányan a szexuális együttlét után, vagy akár csak az erotikus gondolatoktól is heves és megállíthatatlan tüsszentőrohamot kapnak. A Journal of the Royal Society of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmánya szerint lehetséges, hogy ezekben az személyekben interferencia keletkezik a vegetatív idegrendszerben (amely a szervezet működésének akarattól független szabályozója), és ezért aktiválódnak a tüsszentést kiváltó idegek a szex vagy az erotikus gondolat hatására.

A kutató és csoportja a klinikán egy középkorú férfival találkozott, aki minden erotikus képzelődés után tüsszentőrohammal küzdött. A szakirodalom mindössze egyetlen hasonló esetet jegyzett fel 1972-ben: az akkor 69 éves férfi hasonlóan prüszkölt minden egyes orgazmus után. A pszichiáterek ekkor az internetes csevegőszobákban érdeklődtek kollégáiktól, hogy találkoztak-e valaha hasonló problémával. Így még további húsz, hasonlóan "érzékeny orrú" személyre bukkantak.

A tüsszentéssel kapcsolatos furcsaságok gyűjteményéből korábban is ismertek olyan teljes családokat, amelyeknek tagjai mindannyian zsebkendőre szorultak egy-egy étkezést követően, de közismertek azok az emberek is, akik erős fény hatására tüsszögnek. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy talán a nemiséggel összefüggő tüsszentésnek is lehetnek öröklött okai. Az interneten kollégáikkal folytatott konzultáció után pedig megállapították, hogy a probléma sokkal gyakoribb lehet, mint ahogy korábban gondolták. (MTI/ANSA)