A nagyon kövér férfiaknál gyakran lép fel szexuális működészavar, de egy New York-i tanulmány szerint a súlycsökkentő sebészeti eljárások javítanak a helyzeten. "A szexuális működészavar egyike lehet a kóros elhízás számtalan szövődményének." - állapította meg a kutatócsoport.

A philadelphiai Dr. Ramsey M. Dallal és kollégái 97 kórosan kövér (40 feletti testtömegindex) pasi szexuális viselkedését tanulmányozták a gyomor-bypass műtét előtt és után. (Ennél a műtéti eljárásnál úgy szűkítik a gyomrot, hogy a gyomor felső részét leválasztják az alsó részről, és ehhez csatlakoztatják a vékonybelet.) A műtét előtt a férfiaknak jelentősen rosszabb szexuális mutatókkal rendelkeztek, mint a kontroll csoport, amely bár más jellegű, de szintén műtét előtt álló férfiakból állt. Miután a vizsgálati személyek a műtéttel a súlyuk több mint kétharmadát elvesztették, a súlyveszteséggel egyenes arányban javult a szexuális működésük.

"Számításaink szerint egy kórosan elhízott férfi szexuális képességei olyanok, mintha a koránál húsz évvel lenne idősebb."- nyilatkozta Dr. Ramsey M. Dallal az msnbc-nek. "A gyomor-bypass után viszont a páciensek elérhetik a korosztályuknak megfelelő állapotot. A szexuális működés fontos része az életminőségnek, és most már azt is tudjuk, hogy ez aktívan befolyásolható." A jövőben a kutatók nőknél is megvizsgálják az elhízás és a szex kapcsolatát, és igyekeznek feltárni az elhízás okozta szexuális működészavarok természetét.