A Rice Egyetem kutatásában azt vizsgálta, hogy a szexuális szükségleteiket az állatokhoz hasonlóan az emberek is képesek-e szagokkal kommunikálni - írja a Times of India. A kutatás eredményeit a Journal of Neuroscience című lapban ismertették.

A kísérletek során nők agyát fMRI-vel vizsgálták, miközben különféle illatminták mutattak nekik, köztük szexuálisan izgatott férfiakét is. Megállapították, hogy a szagok feldolgozását több terület végzi az agyban. A felismerésben részt vesz a jobb agyféltekének azon területe, ami az arcok és a színek felismeréséért felelős,a hipotalamusz, ami többek között az ösztönös cselekvések szabályozásában vesz részt, valamint az a homloki terület, ami a döntéshozatalért és a jutalmazásért felelős, bár az agynak ez a legkevésbé feltárt területe, és igen nehéz az fMRI-vel vizsgálni.

"A hipotalamusz kivételével, a kísérletben szereplő egyik agyi terület sincs összefüggésben a szexuális viselkedéssel és motivációval. Az eredményeink azt mutatják, hogy a szexuálisan izgatott emberi verejték szaginformációi az agyban az információ szexuális minőségén túlmenően, globálisan vannak kódolva" - nyilatkozta a kutatást vezető Denise Chen. A lényeg viszont az, hogy a nők a különböző szagok közül sikeresen kiválasztották azokat, amelyek szexuális izgalomban lévő férfiaktól származtak.