Eltérő véleményekkel találkozunk a fétis kialakulását illetően: szakértők úgy vélik, hogy olyan szokásokról van szó, melyek idővel rögzülnek, mások viszont állítják, hogy konkrét eseményhez köthető. Egyértelmű és biztos elmélet nem létezik, hogyan jön létre a szexuális szabadság megélésének ez a különleges – és sokak számára visszataszító – formája, de az már bizonyos, hogy a smoking fetish gyakorlói egyöntetűen Greta Garbo nevét említik, ha az erotikus cigarettázásról esik szó.

 

Ez a fajta irányzat egyáltalán nem ritka, és már ősrégen betörte magát a pornóiparba, ám Magyarországon még nincs kialakult kultúrája ( próbálkozások fórumokon már igen ). Különböző vállfaja van: szivarfetisiszták, szivarkafetisiszták, a vékony cigaretta fetisisztái, illetve a hagyományos vonal szenvedélyes szerelmesei. A többség általában megelégszik egy cigarettázó nő vagy férfi látványával (számukra az a vonzó, ahogyan a nő rágyújt, ahogy a füstöt szívja, fújja, a cigarettát tartja), de láttunk már dohányzó vaginát, az S/M kedvelői pedig még egy speciális csuklyát is a piacra dobtak, mert ilyenek nélkül biztosan unalmas lenne a világ. Vannak, akik arra a tudatra kattannak, hogy a cigiző nő mintegy a lázadás megtestesítője a női szereppel kapcsolatos elvárásokkal szemben.

 

Szexuális vonatkozásban ezt a fajta jelenséget már Freud is taglalta, de nem túl meggyőzően – mondjuk mit is várjunk attól a pasitól, aki egy olyan korban, amikor a nők állították, hogy az agyuk nem különbözik a férfiakétól, a péniszt tette meg a magasabbrendűség szervévé, amelyről aztán a nők tényleg nem tudták bebizonyítani, hogy nekik is van.