Az a hír járja, hogy minden ott kezdődött, amikor egy gazdag firenzei ember, bizonyos Francesco del Giocondo megkereste Leonardo da Vincit, hogy fessen portrét feleségéről. Ennyit a legendáról, és akkor most ugorjunk több mint fél évezredet, amikor már szinte kultusz övezi a 77 x 53 cm nagyságú elkészült képet az állítólagos Madonna Lisáról, azaz Mona Lisáról.

Egyrészt a modell kiléte felől is kialakult a vita (a legviccesebb verzió egyébként, hogy a múzsa maga da Vinci), másrészt mindenki a sejtelmes mosolyának titkát kutatja – a megfejtések olykor egész mulattatóak. Az idegsebészek azt mondják, arcbénulása lehetett a hölgynek, a fogorvosok véleménye, hogy hiányozhatott egy foga, és azért ilyen nyomi a vigyora, nőgyógyászok szemével nézve bizonyára terhes volt, a pszichológusok szerint pedig a mimika kacér nőre vall.

Talán ez utóbbi véleményt fejlesztette tovább Anthony Christian, aki egyébként tökéletesen elsajátította da Vinci technikáját. A megoldás olyan egyszerű, hogy nem is tudjuk elképzelni, miért nem esett le senkinek több évszázadon keresztül. Meglehet, nyalás közben senki nem nézi, milyen arcot vág a kegyben részesített - de ennek a titoknak a megfejtését rábízzuk másokra.