Bezárt a koppenhágai szexmúzeum, miután nem kapott elég támogatást a dán főváros önkormányzatától, és a látogatók száma sem érte el azt a szintet, amivel fenntartható lett volna az intézmény - adta hírül a Független Hírügynökség. A 15 évvel ezelőtt alapított Koppenhágai Erotika Múzeum az emberek szexuális szokásainak történelmét mutatta be. "A múzeum anyagi támogatást kért, amit visszautasítottunk" - mondta Eric Björn Möller, a koppenhágai városháza szóvivője az AFP-nek, hozzátéve, hogy a városvezetők szerint a múzeum inkább üzleti vállalkozás, mintsem kulturális intézmény. 

A csődbe ment múzeum vezetői ugyanakkor vitatkoznak ezzel az állítással. "Különös, hogy senki nem tartja szükségesnek, hogy legyen egy erotika múzeum egy olyan szabadon gondolkodó országban, mint Dánia" - mondta Hanne Steensgaard igazgató.

Az intézmény vezetője utalt arra is, hogy az országban 1969-ben eltörölték a pornográf anyagok terjesztését tiltó jogszabályokat. "Ez a múzeum nem szexbolt, hanem egy olyan létesítmény, ami bemutatja az emberi szexualitás igaz történelmét időszámításunk előtt 1000-től napjainkig" - tette hozzá Hanne Steensgaard.

A Koppenhága belvárosában álló múzeumban erotikus témájú rajzokat, szobrokat és fényképeket láthatott az a mintegy egymillió érdeklődő, akik az 1994-es nyitás óta felkeresték az intézményt.