A G-pontnak nevezett erogén zóna valószínűleg mítosz - állítják brit kutatók. A BBC hétfői tudósítása szerint a londoni King's College kutatói semmiféle bizonyítékot nem találtak a Gräfenberg-pontra (G-pont), miután 1800 nőt vizsgáltak meg. Tanulmányuk a Journal of Sexual Medicine című szaklapban jelent meg.

A tanulmány végkövetkeztetése szerint a G-pont nem egy fizikailag létező része a női hüvelynek, sokkal inkább a női képzelet teremtménye, amit magazinok és szexológusok sugallatára alakult ki.

A tanulmányra reagálva azt mondta Beverley Whipple, az egyik ismert brit szexológus, hogy a kutatás hibás volt, mivel nem vette figyelembe a leszbikus és a biszexuális nők tapasztalatait, miként azt sem, hogy a különböző férfipartnereknek és a különböző szexuális technikáknak más és más hatásmechanizmusuk lehet.

Ez az eddigi legnagyobb szexológiai kutatás a világon, amely azt igyekszik bizonyítani, hogy a G-pont szubjektív fogalom. Petra Boynton, a londoni University College szexuálpszichológusa szerint "nagyszerű dolog keresni a G-pontot, de semmi ok az aggodalomra, ha valaki nem találja meg, mert nem kell egy pontra összepontosítani, mivel minden ember más és más".

Ön szerint létezik a G-pont?

A G-pontot a német nőgyógyászról Ernst Gräfenbergről nevezték el. Több mint 50 éve ő volt az, aki azt írta, hogy a mogyoró nagyságú, szuper érzékeny erogén dudor a vagina elülső falában található, és 2-5 centi nagyságú. Nemrég olasz kutatók azt állították, hogy ultrahanggal képesek lokalizálni az erogén pontot, miután egyes, orgazmust átélő nőket megvizsgáltak. (FH)