Általános tévhit, hogy a férfi erényövet a féltékeny feleségek/barátnők megnyugtatására dobták ismét a piacra, illetve azért, hogy a sokszor félrelépő férjet/barátot kordában lehessen tartani. Ez a fajta segédeszköz ugyanis valójában egy nagyon elterjedt szexuális játékszer a szado-mazo/BDSM szexet favorizálók körében. Viselője teljes mértékben alárendeli magát annak a személynek, akinél a kulcs van, az pedig irányítása alatt tartja a „rabságban” tartottat: rajta múlik, mikor lehet a partnerének orgazmusa.

Az erényöv azonban nemcsak az aktust, és ezáltal a kielégülést akadályozza meg, hanem a merevedést is. Ezek a férfiak viszont önként és dalolva vállalják a szerkezet viselését: számukra extrém gyönyört jelent a tiltás, a tudat pedig, hogy valaki felügyelete alatt van a szexuális élete, bizarr élményt okoz.

A témával foglalkozó fórumokon egyébként beszámolókat is lehet olvasni, amiből kiderül, hogy ugyan manapság már csúcsminőségű (és emiatt viszonylag drága, 20-40, de akár 50 ezer forintos) darabokat lehet kapni, többségük valóban nagyon kényelmetlen viselet, amit nem arra találtak ki, hogy több napon keresztül is hordja a férfi. (Az éjszakai erekció sem tud létrejönni, ami miatt alvászavar alakul ki.) Nem beszélve arról, hogy a prosztata egészsége miatt azért ajánlatos kéthetente az élvezés. A vizelés egyébként lehetséges, de sokaknak csak ülő helyzetben sikerül.

A szemléltetéshez videókat is találtunk, a profik pár másodperc alatt felrakják maguknak: