Jonh C. Holmes, alias Johnny Wadd (egy sorozat karaktere alapján), minden idők egyik legtermékenyebb férfi pornószínésze volt az 1970-es és 1980-as években: több mint 2250 pornófilmben szerepelt. Kivételesen nagy farkáról volt híres, amelyet úgy emlegettek, mint a leghosszabb, legvastagabb, és a legkeményebb péniszt a pornóiparban, bár nem erősítették meg soha dokumentált mérési eredményekkel tényleges méretét. Holmes élete végefelé a Wonderland gyilkosságokban betöltött szerepéről lett híres, halálát végül az AIDS szövődményei okozták.

Életéről több könyvet írtak, volt egy hosszú esszé róla a Rolling Stone-ban, két egész estés dokumentumfilm, és ő adta az inspirációt két hollywoodi filmhez is (Boogie Nights és Wonderland). „John Holmes olyan volt a pornóiparnak, mint Elvis Presley a rock&rollnak. Egyszerűen A Király volt" – nyilatkozta róla Bob Vosse a dokumentumfilmben.

A karrierjének kezdetén a filmjeinek a számát meghatározni nehéz, mert néha teljesen más néveken hirdették a másolatokat. Például, egy korai Svéd erotika című újság 1973-ban öt különböző néven emlegeti őt. Az első években, amikor beindult a karrierje, Holmest Babe Ruth, a híres baseballjátékos beceneve után (The Sultan of Smut), a The Sultan of Swatnak hívták. 1971-ben Holmes karrierje egy pornósorozattal indult, amiben egy magánnyomozót, Johnny Wadd-ot játszott. A film sikere még nagyobb keresletet teremtett a Jonny Wadd filmekre. A legtöbb későbbi Johnny Wadd filmet Bob Chinn írta és rendezte. A Mélytorok (1972), a Zöld ajtó mögött (1972) és Az ördög Miss Jonesban (1973) után a pornó elegánssá vált, bár a legalitása még mindig hevesen vitatott volt.

Holmest egyszer letartóztatták kitartásért (strici volt), de megúszta a börtönt azzal, hogy a Los Angeles-i rendőrség besúgója lett. Nincs viszont bizonyítékkal alátámasztva, hogy bárkit is letartóztattak volna Holmes besúgása alapján. 1978-ban a pasi napi 3000 dollárt keresett, mint pornószínész. Ebben az időben (a 70-es években) a kokainfogyasztása komoly probléma volt már. Szakmailag, az erekcióját érintette, mint az 1980-ban készült Telhetetlen című filmben is látható, a teljesítménye romlott. Hogy a kábszerfüggőségét támogassa, Holmes bűnözni kezdett, drogbandákkal üzletelt, nőknek és férfiaknak is árulta magát, hitelkártyacsalásokat és kisebb lopásokat követett el. 1976-ban találkozott egy 16 éves lánnyal, aki később a barátnője lett. Mikor Holmes nezebb időszaka volt, eladta a lányt is és saját magát is.

1981-ben azt állították, hogy tízezer nővel szexelt. A számot valójában kitalálták, hogy Holmes imidzsét mentsék. Holmes később viccelődött is ezen, hogy valójában eltúlozta a számot, mert az akkor már több mint tizenháromezer volt. Luke Ford, pornótörténész szerint, aki kiszámolta Holmes szexuális partnerei számát, nagyjából egy viszonylag szerény, háromezreses szám jött ki, vagyis 2-3 új nő hetente. Utoljára egy homoszexuális filmben szerepelt, (The Private Pleasures of John c. Holmes), és pár homokos oldalon. A Private Plasures című film minden férfi szereplője, köztük Holmes is végül AIDS-ben halt meg.