Kedves Compton, kedves Bloggerek!

 

Több kéréssel is találkoztam, hogy dobjak egy régi képet. Ezen látható amint 12 éves koromban, 86 kilósan rogyasztom egy nem "rendőrló" lábát.

 

 Azért, hogy ne éljünk így, kérem olvassátok a "Mit veszel Anyádnak?" c. esszémet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Anyám 62 éves, cukorbeteg, mozgássérült és özvegy. Anyák napján délután vesegörcsöt kapott. Délben virággal voltam nála, s alig néhány óra múlva rohanhattam vissza. Az ügyeletes kórház az Irgalmasok volt a Frankel León. Padlógáz, kisbőrönd, kinél marad a kulcs stb.

 

  Anyu már lefogyott 40 kilót a segítségemmel, de a 25 éve tartó cukorbaj tönkrevágta a lábait, elpattantak az erek, a fél szemére majdnem teljesen megvakult, s most az egyik veséje is akadozni látszik. Megérkeztünk. Koszos, 20 éves festetlen, kihalt, mogorva, megkeseredett kórház. Megismertek. Az orvos és a nővér felébredt egy pillanatra a helyzet általános letargiájából, s elvégezték az ultrahangot, rátették infúzióra, befektették. Gondoskodnom kellett folyadékról és harapnivalóról. Vacsi nem volt, a betegeket hétvégére hazaküldik, az osztály felét leépítették. Az urológiának ügyeletes nővére sem volt, helyette a sebészeti ügyeletről rohangáltak át.

 

    Elmentem a közeli éjjel-nappali közérteket felderíteni. Cukormentes cucc, update, semmi. Egy árva, fehérlisztes, áldiabetikus nápolyit találtam. Anyu nem issza meg a natúr, ízetlen vizet. Aszpartamos light kóla kirázott szénsavval, undorító. 10 kcal alatti, higított gyümölcslé nincs.  Festékes, aszpartamos üdítő maradt narancs ízben, kiengedett szénsavval. Az összes gyümölcslé full cukor, az összes 100%os is full cukor, de fruktóz formában. Cukorbetegnek halál, hízékonynak napi plusz 2 kiló! Magyarországon kb 1 millió diabéteszes van. A szám növekszik, főleg a kisgyermekek körében. Oka a mozgáshiány, a sok finomított nasi és a töménytelen hozzáadott cukor - mindenben! Semmi ehetőt nem találtam a közértben. Trutymó konzervek, hűtőszagú, glutamátos, zsíros felvágottak, szénhidrátbomba toast kenyerek, cukorszmötty, életérzés üdítők, cigi, kommersz rum, sör, zsírsajt. Annyi szar, hogy még napi két óra helybenfutással sem lehet jóvátenni. A cukorbetegnek meg kell halni, vagy extra inzulint kell a vénába tolni! Bio? Maximum a csótány a pultok mögött, meg a fekély Anyám lábán. Update? Maximum a hálapénz a vizitdíj felett.

 

Mit vegyek Anyámnak? És Te mit veszel? A gyerekednek? És hol?

Még ha van is rá pénzem is - cseszhetem.

 

2007. május 6. Anyák Napja Hungary... Megyünk még lefelé...

Egészséget, Magyarország!

 

Norbi