A hétvégén olvastam az alábbi cikket a neten. Lehet, hogy csupán propaganda, de a szociknak is eszébe juthatott volna már. Bár nagyon dícséretes, hogy Dobrev Klára folyamatosan kampányolja az egészséges életmódot.

 


   A z eü miniszterünk is kezdeményezhetné. Nem politizáltam soha, de ebben a javaslatban egyetértek a kezdeményezővel. Apró megjegyzés, hogy Koszorús első mondatában a túl sok "E-tartalmú" kifejezés szakmai pontatlanságot mutat. Nem az egyezményes élelmiszer adalékok mennyisége, hanem kiválasztása, illetve egyéb tápanyagok és szénhidráttípusok milyensége, mennyisége határozza meg a terméket. De mindenképp nemes kezdeményezés! Szerintem a lobbik simán szőnyeg alá söprik a parlamentben... Sajnos.

  

Norbi

 

A Fidesz a csoki és a csipsz ellen

2007. június 10.
FigyelőNet, MTI

  

 

   A fideszes Koszorús László azt javasolja, hogy az egészségtelen, hizlaló termékek, például a csipszek, a csokoládék és a cukros üdítők csomagolásán tüntessék fel, hogy túlsúlyt okozhat.

    Fidelitas alelnöke elmondta: szerinte a túl zsíros, túl cukros, vagy túl sok "E-tartalmú" ételek és italok csomagolásán, valamint az ilyen termékek áruházi polcainál is figyelmeztetni kellene a fogyasztókat, hogy a termék túlsúlyt okozhat. Mint mondta, fideszes országgyűlési képviselőként írásbeli kérdéssel fordult Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez, akitől arra vár választ, hogy a minisztérium milyen programokkal küzd a túlsúly társadalmi problémája ellen.

 

    Koszorús László felhívta a figyelmet arra, hogy az elhízás problémája lassan a magyar lakosság felét érinti, legnagyobb arányban a 30-35 év feletti korosztályt. Ugyanakkor - mint mondta - a problémák már fiatal korban elkezdődnek, sok gyerek is rendkívül egészségtelenül táplálkozik, és nem mozog, nem sportol semmit.

 

   Mint mondta, Európában is egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a túlsúlyosság problémáinak megoldására, Angliában például betiltották a gyermekek által nézett tv-s időssávban a csipszek, csokoládék reklámozását, Németországban pedig beindult egy olyan program, amelyben 25 százalékos büntetőáfát róhatnak ki az egészségtelen ételekre. Koszorús László szerint eddig azért nem kellene elmenni, de egy figyelmeztető rendszer kidolgozására mindenképpen szükség van.