Ezt a kérdést mostanában nagyon sokan teszik fel nekem. Mit jelent ez? Ha például egyik este becsúszik egy normál torta, esetleg egy esküvői bulin 6 koktél után elfelejtjük étrendünk elemeit, akkor másnap szigorúbb étrenddel és keményebb edzéssel az elszenvedett kár jóvátehető. Szerintem ez nem igaz, sőt káros is! Miért?

Egyrészt a bezabálok-vétkezek és szigorítok napok váltogatása a rettenetes jojó effektus alapja. Ez a viselkedési forma tönkreteheti a normális anyagcserét, nagyon embertelen és tudománytalan. Másrészt felszámolja azokat a lelkünkben felépítendő kis önbizalomfejlesztő megoldásokat, hogy egyáltalán valamit tisztességesen végigcsináljunk. A lelkierő alapja a kitűzött célok fizikai teljesítése, az akarat győzelme a test felett.

 Mi a megoldás az Update szerint? Minden héten ki kell jelölni a vétkes napot az elért cél után. Ez pl egy bűnös fogás lehet. Nem kell másnap semmit túlkompenzálni, csak folytassuk a normál étkezést. Az edzés sem lehet keményebb csak ha kívánjuk. A túl erőteljes edzés, illetve a kemény diéta blokkolja a fogyást, beindítja a jojót, tönkreteszi a lelket, elveszi a kedvet és még inkább zsírtartalékolásra kényszerít. Céltudatosan teljesíteni és ünnepelni kell - ha van mit!

 

Sok sikert! Ég a zsír :-)!

 

Norbi