Rengeteg élelmiszerben található ez a mesterséges ízfokozó. A Norbi Update termékfejlesztésnél ez volt az első amit kivetettem a fűszerekből. A negatív ismertsége a kínai étterem szindróma után lett jelentős. Megköti a vizet, szédülést, szomjúságot, heves szívdobogást, fejfájást okoz.

 

Hivatalosan:

E-621

Nátrium-­glutamát

Szerep: Ízfokozók

Hatás: depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés

Érzékeny embereknél az ún. "kínaiétterem-jelenséget" váltja ki (halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat. /e-szamok.hu/

Tapasztalatom szerint felvágottakban, szalámikban, gyermekeink "hagyományos" bolti csipszeiben, leveskockában és ételízesítőkben található. Olcsón fokozza a bele nem tett fűszert és ízt. Függőséget, farkasétvágyat is okozhat. Fogyasztását "személyes magánvéleményem alapján" nem javaslom. /ezt azért mondom így mert mindenért feljelentenek érintett, konkurens cégek a versenyhivatalnál/

Kérem, hogy olvassátok el a termékek hátoldalán szereplő összetevők listáját! Megéri nagyítózni is. Kerüljétek a glutaminsav alkotóelemet! Könnyebb lesz lefogyni, élvezni az ízeket, kordában tartani a kínzó kényszerevést. Nem minden E-betű kedvezőtlen...

Jó egészséget!

Norbi

/Megjegyzem, hogy a képek a kínai ételpiac európaitól eltérő ízlését illusztrálják,de elgondolkodtatnak. Ettől még vannak kiváló ázsiai éttermek, de nem olcsón! Ne feledd! Az egészség érték, az olcsó a legdrágább!/