Kedves Norbi!

 Ma igazán el voltam kényeztetve. Nyolc óra körül finom illatokra ébredtem, Zsolt lecsós tojásrántottát készített, a gyerekek megterítettek, úgyhogy csak asztalhoz kellett ülnöm. Ugye milyen rendes férjem van? Reggeli után kolbászgyártásba kezdtünk. Zsoltnak a kolbász íze az elmúlt hónapban azért hiányzott. Addig törte a fejét, hogyan is lehetne upd1 módszerrel, amíg kitalálta. Remélem Te is annak minősíted az alkotók alapján.

A következőképpen készítettük el. Csirke felsőcombot lebőröztük, kicsontoztuk, a lemérés után 5 kg-ot mutatott a mérleg. 1,6 kg csiperke gombát megtisztítottunk, apróra daraboltunk, majd sóval, borssal, kevés olíva olajon megdinszteltem, egészen addig, amíg a só miatt engedett levét is elpárologta. Ezt hagytuk kihűlni. A csirkecombot és a gombát is húsdarálón ledaráltuk, majd összekevertük. Újramérlegeltünk, hogy a fűszereket ki tudjuk mérni. 6 kg-ot mutatott a mérleg. Van egy kolbász receptünk, ami 10 kg kolbász alapanyaghoz írja a fűszerezést, ezt arányosítottuk a 6 kg-hoz. A fűszerek a következők /10 kg-hoz/ : 26 dkg só /csökkentett nátrium tartalmú upd1!!!/, 15 dkg paprika, 2.5 dkg bors, 3 dkg fokhagyma /ebből egy picit többet tettünk/, 5 g őrölt kömény, 3 g őrölt szerecsendió. Alaposan összekeverte Zsolt az összetevőket, majd a masszát kolbászbélbe töltöttük. Töltés közben a belet kb 20 cm-enként megtekertük, így csinos kis kolbászdarabokat kaptunk. Gyorsan vízben /abalé helyett/ főztünk is belőle kóstolónak, szerintünk nagyon finom lett. Zsolt a gombát a szalonna helyettesítésére találta ki, mivel csak a húsból túl száraznak gondolta volna a kolbászt. Egyébként a gomba úgy is néz ki a kolbászban, mintha kis zsírdarabok volnának. Nem semmi ürge ez az én párom. Találékony egy pasas, nagyon jó a probléma megoldó képessége. A kolbász kóstoló mellé egyébként még upd könnyű tejszínes hagymakrémlevest és upd rántott sertéskarajt evett csőben sült zöldbabbal.

 Délután kipihentük a kolbászgyártás fáradalmait. Én, mivel már múlóban az izomlázam, nekifogtam Réka kazettájáról a fenékformálásnak. Ez is felér egy gyilkossággal! Majd annak örömére, hogy túléltem, a comb formáló első részt is letornáztam. Rendkívül jó érzés volt…… abbahagyni a végén. De az öröm a léleknek, hogy egyszer végigcsináltam, az izmaimban a kellemes fáradtság, ami arra emlékeztetett, hogy végigcsináltam, az nagyon jó volt. 7-1/4 9-ig meg volt a ping-pong Zsoltnak, majd a Pesti eseményeket néztük a tv-ben. 9-től duci torna. Zsolt a ping-pong előtt ráfeküdt a fekve nyomó padra, hogy kiegyenesítse a gerincét. Később azt mondta, olyan könnyedén ült fel róla, hogy maga is elcsodálkozott. Erősödnek az izmai. Jó napunk volt ma is.

 Jó éjt!

 Vera

 

Már megijedtem a tegnapi naptól, de ez szuper! A kolbászrecept forradalmi! Örülök, hogy Zsolt kezd újra a régi lenni. Te meg csiszolódsz, mint a "Rubint" :-)!

Puszi. Norbi