Sokan sokféleképpen próbálták megjósolni, ki fogja nyerni az Oscar-díjakat vasárnap este. Mi nem találgattunk, hanem egy kvázi-tudományos módszert próbáltunk ki: kategóriánként kiszámoltuk az eddigi nyertesek átlagéletkorát (abból vontunk átlagot, hogy hány évesek voltak a győztesek, amikor a díjat megkapták), majd megnéztük, hogy az idei jelöltek közül koruk alapján ki a legesélyesebb, azaz ki áll a legközelebb ehhez a bizonyos átlagéletkorhoz.

Javier Bardem lesz a legjobb színész

Kezdjük rögtön a legjobb férfiszínésznek járó díjjal. Az eddigi 83 nyertes közül a legidősebb Henry Fonda volt, aki 76 éves korában kapott aranyszobrot, a legfiatalabb pedig Adrien Brody, aki 29 évesen alakított akkorát a Zongoristában, hogy azzal kiérdemelte az Oscart. Mindenkit összeszámítva azonban a legjobb színésznek járó díj nyertesei átlagosan 43,39 évesek voltak, amikor megkapták a filmvilág legnagyobb elismerését. Úgy tűnik tehát, hogy egy férfiszínész Hollywoodban 43 éves korában ér fel pályája csúcsára, ekkor a legjobbak az esélyei arra, hogy csúcsteljesítménnyel kápráztassa el a világot.

Ha idén Jesse Eisenberg nyerne, akkor megdőlne Brody fiatalsági rekordja, mert a Facebook-film színésze csak 27 éves. James Franco a maga 32 évével szintén nagyon fiatalnak számít egy Oscar-győzelemhez. Nem sokan tartják valószínűnek, hogy Jeff Bridges idén duplázni fog (tavaly is ő nyerte ezt a díjat), és 60 évesen ehhez már tényleg kicsit idősnek tűnik, mint ahogy a Király beszédében brillírozó, 50 éves Colin Firth is túl van már azon a koron, amikor a legkönnyebb Oscart nyerni. A jelöltek közül az eddigi nyertesek átlagéletkorához Javier Bardem áll a legközelebb, aki 41 esztendejével csak két évvel fiatalabb az átlagnál.

Egyébként Sean Penn volt a legutóbbi olyan színész, aki pont az átlagnak megfelelő korban, 43 évesen nyert Oscart, 2004-ben a Titokzatos folyóért.

Michelle Williams lesz a legjobb színésznő

A nők, úgy látszik, az amerikai filmakadémia szerint is korábban érnek és korábban hervadnak, ugyanis a legjobb színésznő kategóriában a győztesek győzelemkori átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint a férfiaknál: mindössze 35,96 év (amit valószínűleg nyugodtan felkerekíthetünk 36-ra). Igaz ugyan, hogy a Miss Daisy sofőrjéért Jessica Tandy 80 évesen tudott nyerni, de Marlee Matlin a Kisebb isten gyermekeiért 21 évesen már megkapta a díjat, és általában is sokkal fiatalabb korban nyernek a színésznők, mint a színészek.

Elméleti esély ebben a kategóriában is van arra, hogy Marlee Matlin 1987-es fiatalsági rekordja megdőljön, hiszen az egyik mostani jelölt, Jennifer Lawrence csak húsz éves. Annette Beningnek szintén nem jók az esélyei a maga 52 évével, míg a 43 éves Nicole Kidman akkor lenne a legesélyesebb korban, ha férfi lenne, nő létére viszont már túl van a csúcson. A kritikusok szerint a 29 éves Natalie Portman fog majd győzni, de 36 évhez nála közelebb áll Michelle Williams, így az átlagszámítás szerint idén neki a legjobbak az esélyei.

Egyébként 2002-ben és 2003-ban is egy-egy 35 éves színésznő kapta meg ezt a díjat (Halle Berry és Nicole Kidman), míg 36 évesen utoljára Holly Hunternek sikerült nyernie a Zongoraleckéért 1994-ben.

John Hawkes lesz a legjobb férfi mellékszereplő

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriája az, amely a leginkább kedvez az idősebb korosztálynak. Itt a legmagasabb a győztesek átlagéletkora: 49,63 év. A Napsugár fiúk színésze, George Burns 1976-ban kerek 80 évesen győzött, míg a legfiatalabb díjazott ebben a kategóriában Timothy Hutton volt, aki 1981-ben 20 évesen kapott elismerést a Robert Redford első rendezésében, az Átlagemberekben nyújtott alakításáért. De az Oscar-díj történelmében 8 olyan színész is volt, aki a 70 betöltése után kapta meg a legjobb mellékszereplő díját, azaz nagyjából minden tizedik díjat 70 feletti színésznek adják.

Az idei jelöltek közül senki nincs túl a nyugdíjkorhatáron, a kritikusok által legesélyesebbnek tartott Geoffrey Rush is csak 59 éves. Egyik legnagyobb vetélytársa, Christian Bale viszont a maga 37 évével túl fiatal még a legjobb mellékszereplő Oscarjához. Mark Ruffalo és Jeremy Renner 43, illetve 40 évesek, így ha pusztán életkorra menne ki a dolog, akkor a Winter’s Bone című filmből John Hawkes kapná a díjat a mostani jelöltek közül, mivel 51 éves.

Érdekes, hogy bár a legjobb férfi mellékszereplők átlagéletkora 49 év, pont 49 évesen eddig még csak egyvalakinek sikerült megnyernie ezt a díjat, 1959-ben Burl Ivesnak az Idegen a cowboyok között című filmért.

Amy Adams lesz a legjobb női mellékszereplő

Míg a főszereplők díjánál az idősebb hölgyeknek kifejezetten rosszak az esélyeik, addig a legjobb női mellékszereplők kategóriájában négy 70 feletti győztes is volt már (legjobb színésznőknél csak kettő). Közülük a legidősebben, 77 évesen Peggy Ashcroftnak sikerült győznie 1987-ben. Ennek köszönhetően ebben a kategóriában négy évvel magasabb az átlagéletkor, mint a legjobb színésznőknél - 39,94 év, azaz gyakorlatilag 40 év -, annak ellenére, hogy a mellékszereplők között szeretnek kamaszokat díjazni. Kisfiú még sosem kapott semmilyen Oscart, kislány azonban már három is, mindhárom ebben a kategóriában. A legfiatalabb Tatum O’Neal volt, 10 évesen, rajta kívül még két 20 év alatti győztes volt, Patty Duke és Anna Paquin.

Ehhez a csoporthoz van esélye idén csatlakozni a 14 éves Heilee Steinfeldnek a Félszeműből. A többi négy jelölt sokkal idősebb, bár kifejezetten öreg nincs köztük, Jacki Weaver 63 éves, Melissa Leo a Harcosból pedig tavaly töltötte be ötvenedik évét. A maradék két jelölt viszont nagyjából ugyanolyan távolságra áll az arany középutat jelentő 40 esztendőtől. Helena Bonham Carter 44 éves, míg Amy Adams 36. Mivel azonban az előbbi idén májusban már betölti a 45-öt, az utóbbi viszont már augusztus óta 36 éves, célfotóval Amy Adamset hoztuk ki kora alapján legesélyesebbnek.

Kerek negyven évesen egyébként szintén csak egyszer tudta valaki elnyerni ezt a díjat, Estelle Parsons az 1967-es Bonnie és Clyde-ban Warren Beatty és Faye Dunaway mellett nyújtott alakításáért.