Jesse Mattos 1938-ban érettségizett az Észak-Kaliforniában található Dunsmuir gimnáziumában. A legtöbb évfolyamtársához hasonlóan 29 dollárért vásárolt egyet az iskolai emlékgyűrűkből, amelybe belegravírozták a tulajdonos monogramját. Mivel nem pontosították, hogy Mattos akkori áron vagy aktuális áron számolva vette-e 29 dollárért a gyűrűt, így nem tudni, hogy az mennyit ér, akkori áron kb. 145 pengőért, mai áron kb. 5400 forintért vásárolta. A minimálbér az USA-ban 1938-ban 0,25 dollár volt óránként, így ha akkori áron számolva 29 dollárért vette a gyűrűt, majdnem egy havi minimálbért költött az elhagyott ékszerre.

Az iskola után egy hentesboltban kezdett dolgozni, ahol viszont elhagyta a gyűrűt. Valahogyan a vécébe ejtette, és többé nem látta - írja a Times-Herald.

Mattos később elköltözött az 1650 lelkes kis településről, Dél-Kaliforniába ment szerencsét próbálni, ahol egy hajóüzemben kezdett dolgozni. Utána jött a második világháború, a Pearl Harbor elleni támadás után sok kortársához hasonlóan pilótának szeretett volna állni. De mire elvégezte a pilótaiskolát, már erősen a vége felé közeledett a háború, sosem hagyta el az országot bombázójával.

A háború után letelepedett, elmondása szerint nem is igazán gondolt soha az elvesztett gyűrűre, született két fia, van három unokája és már két dédunokája is.

Az idei év viszont nem volt túl jó a 90 éves férfinek. Először eltörte a jobb karját, majd nem sokkal később a jobb csuklóját, végül a tél végén a felesége is meghalt. A felesége halála után néhány nappal csörrent meg a telefonja. Tony Congi kereste, az az 52 éves férfi, aki a dunsmuiri csatornázási műveknél dolgozott, és egy csatornatisztítás közben megtalálta Mattos elveszett gyűrűjét.

“Ez a gyűrű olyan volt nekem, mint valami gyorsítószer, úgy éreztem, sokkal fiatalabb lettem” – mondta Mattos a Times-Heraldnak. A férfi úgy érezte, az idei év megterhelései után igazi ajándék volt, hogy megkerült a gyűrű, nagyon feldobta.

Tony Congi Mattoshoz hasonlóan dunsmuiri lakos, ő is a helyi gimnáziumba járt, ezért azonnal felismerte az emlékgyűrűt, amikor megcsillant egy vödör trutyiban, amit a kollégájával mertek ki éppen a csatornából. “Ott volt a vödör legtetején. A gyűrű belső felét szúrtam ki” – mondta Congi.

Aztán a gyűrűt elvitték egy ékszerészhez, aki megtisztította, így azt is ki tudták venni, hogy az 1938-as évfolyam J. T. M. monogramú tanulójának gyűrűjét találták meg. Congi elment az iskolába, az évkönyvben csak egy J.T.M. volt 1938-ból, Jesse Taylor Mattos. Innentől kezdve már csak néhány telefon választotta el egymástól a gyűrűt a gazdájától.