Valószínűleg gyerekkora óta nőtt annak a 64 éves román pásztornak a húgyvezetékében egy kő, amit a napokban operáltak ki belőle, és egy kilót nyomott - írja a manna.ro. A férfi azért nem fordult korábban orvosokhoz, mert rettegett a beavatkozástól, de végül az erős fájdalom jobb belátásra bírta.

"Tudtam, hogy beteg vagyok, de féltem az operációtól. Eljöttem az orvoshoz, mert már nem tudtam üríteni. Megijedtek, amikor meglátták a követ" - mondta Floreal Rotaru a beavatkozás után.

Az orvosok a kő mérete miatt nem tudtak lézeres beavatkozást alkalmazni, ezért hagyományos műtéti eljárással vették ki a követ egy több órás beavatkozás alatt.

A betegről és a kövéről erre talál képet.

Nagyon ritka, hogy egy húgykő, ami a vesekőhöz hasonló, csak a húgyutakban képződik az a vizeletből kicsapódott, egymáshoz tapadt kristályokból ekkorára nőjön.

A román kő hatalmas, de nem rekorder. Egy ideig egy magyar férfi ott volt a csúcsközelben 1,125 kilós kövével, amit a debreceni kórházban operáltak ki belőle 48 éves korában még 2009-ben. A férfit 36 évesen egy húgyuti daganat miatt műtötték, új húgycsövet kapott. A kő végül rekordidő, 12 év alatt nőtt meg a férfi szervezetében. Az orvosok először azt hitték, hogy újabb tumorról van szó.

A magyar kő viszont nem sokáig volt ott a legnagyobbak között, mert 2010 őszén az indiai Thrissurban egy nőből egy 2,5 kg-os követ operáltak ki. Bár úgy tűnik, Indiában nem nagyon ritka a nagy húgykő, YouTube-on van egy felvétel idén márciusból, amin egy ránézésre szintén legalább kilós követ mutatnak, amit egy férfiból szedtek ki.

A Guinness hivatalos rekordját egy brazil férfi tartja viszont, akiből 2003-ban egy 1,9 kilós húgykövet operáltak ki.