Dinesh Shinvath Upadhyaya július elején döntötte meg az egyszerre szájban tartott szívószálak rekordját, de azt a Guinness, a legnagyobb rekordgyűjtő szervezet nem ismerte el, csak egy másik, néhány évvel ezelőtt alapított társaság, a RecordSetter. Az indiai férfi 800 szívószálat tartott a szájában több mint tíz másodpercig külső segítség igénybevétele nélkül, vagyis úgy, hogy nem fogta a kezével, csak a szájával tartotta. Ezzel felállította a RecordSetter rekordját, amit viszont a Guinness nem ismert el. A hivatalos Guinness-rekord 400 szívószál, amit a német Simon Elmore teljesített 2009. augusztus 6-án.

A Guinness-rekord pontos feltételeit nem találtuk meg, de a RecordSetternél pontosították, hogy Upadhyaya milyen szívószálaakt vett a szájába. A szívószálaknak minimum 0,64 cm átmérőjűnek kell lenniük, onnantól kezdve, hogy a szájba vették őket legalább tíz másodpercig ott is kell tartani. Ha már egy adag szívószál a szájban van, lehetőség van továbbiak bevételére, ha azokat teljesen sikerül bevenni. Minden szívószál egyik végének teljesen a szájban kell lennie, hogy érvényes legyen a kísérlet.

A Guinness oldalán található fotó alapján Elmore is hasonló módszerrel, gumiszalaggal összefogva vette a szájába a szívószálat, így első ránézésre a két rekord között nincs különösebb különség. Upadhyaya rekordját viszont valamiért nem ismeri el a Guinness.

Az indiai férfi több indiai rekordot, illetve kisebb szervezetek rekordját is tartja, többek között övé az egyszerre a szájban tartott legtöbb ceruza rekordja is.

A Record Setter egyébként egy elég fiatal szervezet, 2004-ben egy tábor után alapította meg pár fiatal, de 2008-ra egészen népszerűek lettek. Több ezren csatlakoztak hozzájuk, a szervezet mottója, hogy mindenki lehet rekorder valamiben. Mostanra elértek oda, hogy hamarosan megjelenik az első rekordválogatásuk, és talán saját tévéműsort is kapnak. Jelenleg több mint 250 rekordot tartanak náluk.