Most már biztos, 2011-ben lefújták az augusztus 18-án kezdődött, patinás belga fesztivált a Pukkelpopot, miután az első napon akkora vihar csapott le a fesztivál területére, hogy összedőlt egy színpad, megölve öt embert.

A Pukkelpopot már 26 éve tartják meg, de az utóbbi két évben rájuk jár a rúd. Idén a vihar miatt vesztették többen életüket, tavaly pedig az egyik fellépő zenekar énekese lett öngyilkos a fesztivál alatt, egy másik pedig szívrohamot kapott. Az Oú Est Le Swimming Pool énekese nem tudta elviselni, hogy koncertjükön egy rajongó maradandóan megsérült a tömegben. A The Call nevű rockzenekar hatvanéves énekese pedig a koncertjük után szívrohamot kapott.

Ez a hét haláleset most már örökre rányomja a bélyegét a fesztiválra, de ha végigtekintünk a világ nagyobb zenei fesztiváljain, akkor találunk olyanokat, amelyek még a Pukkelpopnál is több áldozatot szedtek a működésük alatt.

Az összeállításunkban csak az egy területen megrendezett, kifejezetten zenei fesztiválokat vettük sorra, ezért marad ki például a 2010-es duisburgi Love Parade, ahol 21 embert tapostak halálra, és a 2011-es budapesti eset a West Balkánban, amikor három fiatal lett a rosszul megszervezett buli áldozata . Ahogy ezért marad ki a Rabatban több helyen megrendezett Mawazine fesztivál is, ahol 2009-ben 11 embert taposott halálra a tömeg , amikor egy stadionból próbáltak meg gyorsan távozni egy ingyenes koncert után.

Bonnaroo

A legrosszabb mutatókkal valószínűleg az amerikai Bonnaroo Music Festival rendelkezik, amit tíz éve tartanak összesen, és eddig tíz halottja volt már a rendezvénynek. A népszerű fesztiválon, ahol a Radioheadtől kezdve Kanye Westen át a White Stripesig nagyon sokan felléptek már általában a nyár kellős közepén van Tennesseeben, egyáltalán nem ritka a 35-40 fokos hőség. A nagy meleg idén két fesztiválozó életét követelte, egy 24 éves férfi és egy 32 éves nő meghalt túlmelegedés miatt.

2009-ben két férfi halt meg a fesztiválon, egyikük a meleg miatt, egy másikuk holttestét csak a fesztivál után találták meg egy konténerben, a halál okát nem tudni pontosan.

2004-ben egy 22 éves férfi és egy 20 éves nő halt meg a fesztiválon, szintén a meleg miatt. A szervezetükben kokaint és marihuánát találtak, amik szintén közrejátszhattak abban, hogy ne vegyék észre, hogy pihenniük kéne, árnyékot keressenek, folyadékot fogyasszanak.

Rajtuk kívül volt még két ember, aki egy balesetben halt meg a fesztiválon, és két másik, akik valamilyen drog miatt.

Azt mondják, a Bonnaroo azért ilyen veszélyes, mert Tennesseeben nem elég, hogy meleg van, de a páratartalom is elég magas, legalábbis magasabb, mint Kaliforniában, ahol a Coachella fesztivált tartják. A hasonló időben, hasonló melegben tartott Coachella fesztiválon összesen egy haláleset történt 1999 óta, míg a Bonnaroon a túlmelegedés állandó probléma. A fesztiválon egyre több a légkondicionált koncerthelyszín, ingyen osztják a vizet, és igyekeznek mindent megtenni a látogatót hűtéséért. Az egyik haláleset után nyilatkozó orvos azt is kiemelte, hogy viszonylag messze van csak kórház, ezért is veszélyes ez a fesztivál.

Glastonbury

A Bonnaroora azt mondják, hogy ez az amerikai Glastonbury, ami lehet, hogy sok szempontból így van, de azért a Glastonbury sokkal biztonságosabbnak számít, mint az amerikai fesztivál. Negyvenegy évvel ezelőtt rendezték meg az első Glastonburyt, azóta négy haláleset történt. Tíz évre jut tehát átlagosan egy haláleset, de valójában az utóbbi 17 évben történt az összes halál a fesztiválon. Idén egy konzervatív brit politikus holttestét találták meg a fesztivál egyik mobilvécéjében. Az a Christopher Shale halt meg, akinek a halála előtti napon kiszivárogtatták egy nyersen megfogalmazott stratégiai dokumentumot, amiben Shale a konzervatív pár reformálásáról írt. A halál okáról azt írták, hogy öngyilkosság, majd azt, hogy szívroham, de voltak olyan cikkek is, amelyek azt írták, hogy drogtúladagolásról van szó.

Tavaly két ember vesztette életét a fesztiválon. Egy 46 éves férfi a Dance Village-ben esett össze, majd a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt. Egy 70 éves férfi pedig rosszul lett, majd meghalt.

Az utóbbi két év három halálesete előtt 1994-ben volt még egy eset, ez drogtúladagolás miatt történt.

Krilja

A két nagy fesztiválon kívül nem találtunk olyan fesztivált, ahol többször is történt haláleset. Az oroszországi Krilja (Szárnyak) rockfesztivált viszont mindenképpen be kell vennünk a nem túl vidám összeállításunkba, mert a már tizenegy éve működő fesztiválon eddig összesen 16 haláleset történt. A fesztiválra 2003-ban csecsen terroristák mentek robbantani, és meg is öltek összesen 16 embert . Két nő próbált meg bemenni a fesztivál területére, de gyanúsak lettek a beengedőembereknek, ezért megállították őket a bejáratnál. Az első robbanás nem sokkal fél három után volt, amikor az orosz Crematorium nevű zenekar kezdett játszani a színpadon. A robbanás hatására elkezdtek kimenekülni az emberek. Ekkor következett egy újabb robbanás a bejáratnál. Ekkor robbantotta fel magát a második nő. Körülbelül negyed órával később votl egy harmadik robbantás is, amiről a szakértők azt állapították meg, hogy az első bomba valamilyen maradéka lehetett, ami nem robbant fel elsőre. Összesen 16 ember vesztette életét, köztük legalább egy gyerek is.

Roskilde

A Roskilde fesztivált 1971 óta rendezik Dániában, Európa egyik legbiztonságosabb fesztiváljának tartják. 2000-ben mégis itt történt az az eset , aminek valószínűleg komoly köze van ahhoz, hogy mára gyakorlatilag betiltották azt, hogy a koncertek alatt a közönség felkapjon valakit, és kézről kézre adogassa. Vagyis crowd surfingeljen. A Pearl Jam koncertjére rengetegen voltak kíváncsiak, meg is kezdődött az emberek szörföztetések a kezek tetején. Viszont úgy alakult, hogy elég sokan estek le nagyjából ugyanott a tömeg tetejéről. Máig nem tudni egészen pontosan, hogy mi történt, de akik leestek, nem keltek fel többet, az alul lévők pedig megfulladtak.

Mire a biztonságiak beverekedték magukat a tömeg közepére, hogy segítsenek, addigra már késő volt. A hivatalos magyarázat szerint baleset történt, utána rengeteget változtattak a fesztiválok biztonsági megoldásain, hogy ne fordulhasson elő például az, hogy nem tudnak valakiket gyorsan kiemelni a tömegből. Annak ellenére, hogy az ilyen sűrű tömegben érvényesül az az íratlan szabály, hogy az emberek felsegítik azt, aki a földre kerül, Roskildében ez valamiért nem így történt.

Woodstock

Ugyan a Woodstockot hivatalosan csak egyszer tartották meg, de képtelenség kihagyni, ha zenei fesztiválokról van szó, hiszen a fesztivál szóra, már úgy ugrik be mindenkinek a Woodstock, mint töltőtollra a Parker. Az 1969-ben rendezett fesztiválról nehéz pontos híreket találni, mert a legtöbbet megszépítik az emlékek és a kábítószerek. A legtöbb beszámolóban benne van például, hogy a fesztivál néhány napjába a valószínűleg rengeteg fogantatás mellé még egy szülés is befért. Mindenesetre a hírek arról szólnak, hogy hárman is meghaltak a fesztiválon.

A BBC hivatalos visszamlékezőblogjában két halottról tud csak, de a híradások nagy része háromról szól. A leghihetetlenebb mindenhol megvan: egy ember úgy halt meg, hogy a fesztivál területén áthajtottak rajta egy traktorral. A traktor vezetőjét egyébként sosem találták meg. Ezen felül a hírek még egy herointúladagolásról szólnak. A harmadik haláleset, ami sok helyen megjelenik, de a BBC-nél nem, az egy gerincsérült férfi, aki belehalt a sérüléseibe.

Exit, Sziget

Nem hagyhatjuk ki sajnos a legnagyobb hazai fesztivált, valamint az utóbbi évek legnépszerűbb környékbeli fesztiválját sem.

A Sziget Fesztiválon 1999-ben történt egy haláleset, amikor meghibásodott egy körhinta, hiszen akkor még ilyen dolgok is voltak a szigeten, és leszakadt. A balesetben többen megsérültek, az egyik sérült viszont a baleset után két nappal kómába esett, és meghalt. Egy 25 éves történelemtanár volt, aki a baleset előtti napon ment ki életében először a fesztiválra.

A Szerbiában, Újvidéken rendezett Exit fesztiválon pedig 2005-ben, a hatodik fesztiválon történ haláleset. Egy 27 éves férfit az egyik nap holtan találtak a sátrában . Később azt állapították meg, hogy drogtúladagolásban halt meg.