A St James's Palace egyike a brit királyi rezidenciáknak, nem messze található a Buckingham-palotától. A hagyomány szerint itt lakik az uralkodó legidősebb lánya, és mivel II. Erzsébetnek csak egy lánya született, így az uralkodó egyetlen lánya, Anna hercegnő.

Rajta kívül jelenleg Beatrice hercegnő él a palotában, aki II. Erzsébet egyik unokája, és onnan lehet ismerős a neve, hogy övé volt az a fura, alienes fejfedő Vilmos herceg esküvőjén. Rajtuk kívül Vilmos és Harry herceg személyzete él itt, Vilmosék pedig a szomszéd épületben, a Clarence House-ban töltik mindennapjaikat.

A királyi család ebben a palotában tartja a különféle jótékonysági eseményeket, évente úgy százat, de itt tartották Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvője után a fogadást is. Annak ellenére, hogy a szobák nagy része nincs kihasználva, eddig nem lehetett itt átlagemberként megszállni, de a királyi család úgy döntött, a londoni olimpia kedvéért változtat a többszáz éves hagyományon – írja a Daily Mail.

Néhány szobát, köztük a Tróntermet, a Szőnyegszobát és Anna királyné szobáját is ki lehet majd venni az olimpiai játékok alatt. Az összeg nem kicsi, naponta 30 ezer fontot, nagyjából tízmillió forintot kell fizetnie annak, aki Vilmos herceg tőszomszédságában szeretne lakni.

“Egy olyan korban élünk, amikor mindent meg lehet venni, úgyhogy nem szabad meglepődni azon, hogy a királyi család is beáll a sorba” – mondta a formabontó ötletről David Starkley történész.

Azt nem tudni, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott palota bevételét mire költi majd a királyi család.

Azt, aki úgy döntene, hogy szeretné a palotában tölteni a londoni olimpia néhány hetét, sajnos el kell keserítenünk, a pletykák szerint a magas ár ellenére már el is fogyott az összes szabad hely.