Egy 76 éves nő gyomrából 25 év után műtöttek ki nemrégiben egy tollat – írja a British Medical Journal. A nő azért fordult orvoshoz, mert sokat fogyott, és sokszor érezte úgy, hogy gyomorrontása van. Amikor az orvosok kikérdezték, hogy megismerjék a lehetséges kórelőzményeket, a nő elmondta, hogy 25 évvel ezelőtt véletlenül lenyelt egy golyóstollat. Éppen a szájában tartotta a tollat, amikor megcsúszott, és elesett, majd esés közben lenyelte a tollat.

A férje és az akkori orvosok nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a dolognak, mert a toll nem látszódott a röntgenfelvételeken. Most CT-vel vizsgálták meg a nő gyomrát, és az orvosok egyből észre is vették a gyomorban fekvő tollat, ami 25 éve úgy feküdt a gyomorban, hogy soha, semmilyen problémát nem okozott.

Mivel korábban voltak már olyan esetek, amikor véletlenül lenyelt tollak a patkóbél perforációját okozták, ezért a gyors műtét mellett döntöttek. Endoszkópos beavatkozással, altatás alatt ki is szedték a tollat, ami kisebb meglepetésre működött, az orvosok fel is írták vele egy papírra, hogy hello.

A BMJ számára a tanulsága a történetnek az volt, hogy a lenyelt tollat komoly veszélyt is jelenthetnek, ráadásul egy sima röntgennel nem is lehet kimutatni őket, úgyhogy jobb elhinni a betegnek azt, amit mond.