A Los Angeles-i vámhivatal emberei néhány nappal ezelőtt 20 lopott luxusautóra bukkantak a kikötői konténerekben azután, hogy egy Ferrari-kölcsönzőnek gyanús lett, hogy az egyik kocsijukat nem használják - írja az LA Times.

A Ferrarik kölcsönzésével foglalkozó cég azt vette észre, hogy az egyik körülbelül 220 ezer dollárt, kb. 50 millió forintot érő autójuk, egy 2010-es Ferrari 458 Italia napok óta egy helyben áll a műszereik szerint. Mivel naponta kétezer dollárért (kb. 450 ezer forint) lehet a cégtől autót bérelni, a bérlők igyekeznek a lehető legtöbbet használni a járműveket. Bemérték az autó helyzetét a kocsiban található GPS-jeladó segítségével, és kiderült, hogy a Los Angeles-i kikötőben van.

Kivonultak a vámhivatallal, és megtalálták az autót egy konténerben, amire az volt írva, hogy elvileg használt sportruházatot szállít. A vámhivatal munkatársai ezután átfésülték a kikötőt, és keresték a hasonló szállítmányokat, meg is találtak 22 luxusautót összesen több mint másfélmillió dollár (340 millió forint) értékben. A konténereket Hong Kongba és Vietnamba szállították volna.

A Ferrarin túl BMW-ket, Mercedeseket, Audikat, Infinitiket, Lexusokat találtak a Long Beach-i raktárban. A nyomozók szerint az autókat Ázsiában kétszer annyiért tudták volna nagyjából eladni, mint az USA-ban.

Az elkövetők hamis igazolványokkal vásároltak, béreltek vagy lízingeltek luxusautókat, számos kereskedőt, bankot és biztosítót átvertek. Az ügyben még nyomoz a rendőrség, egyelőre nem találtak gyanúsítottakat.

A sztori hasonlít a Tolvajtempó című 1974-es filmre, amiben két biztosítási nyomozó lop el 48 luxusautót, nem ázsiai vevőknek, hanem egy dél-amerikai drogbárónak. A filmből Nicolas Cage és Angelina Jolie főszereplésével 2000-ben készítettek egy remake-et, amiben nem biztosítási szakértő, hanem egy kiöregedett autótolvaj próbál ellopni 50 autót.