Edvard Munch Sikoly-a után újabb árverési csúcs született Amerikában: megdőlt a háború után készült kortárs festmények leütési rekordja. Mark Rothko Narancs, vörös, sárga című 1961-es képéért 86.882.500 dollárt (19,3 milliárd forintot) adott valaki a Christie's aukciósház philadelphiai árverésén - írja a brit Daily Telegraph. Ezzel Francis Bacon 1976-os Triptichon-ját körözte le, amelyet 2008-ban 86,3 millió dollárért (19,175 milliárd forintért) adtak el.

A Rothko-mű egy nemrég elhunyt philadelphiai milliomos, David Pincus tulajdonában volt. Az árverésen egyébként további rekordok is dőltek. Az alábbi képzőművészek egy alkotását sem árverezték el még olyan drágán, mint most: Gerhard Richter, Jackson Pollock, Yves Klein és Alexander Calder. Mindezekből a Christie's 388,5 millió dollár bevételt könyvelhetett el. Az aukcióra bocsátott 59 műalkotás közül mindössze kettő nem talált gazdára, ami ritkaságszámba megy. Az aukciósház vezetőinek is leesett az álla, az árverést "fenomenálisnak" és "példátlannak" nevezték.

A rekordokat döntő Mark Rothkóról annyit érdemes tudni, hogy 1903-ban született a cári Oroszországban (a mai Lettországban), és 1970-ben elkövetett öngyilkosságáig az absztrakt festészet nagyágyúja lett. Tízéves korától él Amerikában, 1929-től voltak kiállításai. Ismertté a háború után kialakult képeivel vált, amiken nagy elmosódó festékfoltok vannak (mint a most elárverezett képén).