Egy kutatás szerint hatvanéves kor fölött jóval nagyobb az esélyünk arra, hogy pontosan a születésnapunkon haljunk meg – írja a Daily Mail. A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata kétmillió embert és negyven évet ölelt fel.

A jelenségre egyelőre nincs pontos magyarázat, a számok azonban magukért beszélnek: ahogy az ember öregszik, úgy nő az esély arra, hogy épp a születésnapján érje a halál. Hatvan fölött már szignifikáns a különbség: ebben a korban tizennégy százalékkal gyakoribb a halál a születésnapokon.

A zürichi egyetem pszichológusai szerint a jelenség egyik lehetséges oka, a születésnapi stressz nevű jelenség, ami akkor fogja el az embereket, amikor ráébrednek, hogy ismét egy évvel öregebbek lettek, és ez ebben az életkorban már egyre kritikusabb. A halálok okai ugyanis a legtöbb esetben részben stresszre visszavezethető betegségek, mint például a szívroham és a stroke, de nagy arányban fordul elő a baleseti halál, a rák, illetve az egyszerű öngyilkosság is.

A számszerű adatok szerint a stroke kockázata hatvan év fölött a születésnapunkon 20,5, a ráké 10,5 míg a baleseti haláloké 28,5 százalékkal nagyobb, mint egyéb napokon, míg az öngyilkosságok aránya – főleg a férfiak körében – egészen elképesztő 44 százalékos aránnyal ugrott meg. A hírességek közt is találunk születésnapi halálokat: a legenda szerint maga William Shakespeare is azon a bizonyos napon hunyt el, bár születésének pontos dátuma a mai napig vitatott, Ingrid Bergman pedig a hatvanhetedik születésnapján halt meg, méghozzá rákban.