Egy átlagos bankrablás körülbelül annyit hoz a konyhára, mint egy tisztességes munkás féléves fizetése – írja a Daily Mail egy brit felmérésre hivatkozva.

Egy bankrablás ugyanis tizenkétezer fontot, vagyis csaknem négy és félmillió forintot hoz, ami Nagy-Britanniában egy átlagos dolgozó féléves jövedelme. Egyszeri összegben tehát nem rossz pénz, viszont ahhoz, hogy megszerezzük, jóval nagyobb kockázatot kell vállalnunk, mintha simán bejárkálnánk dolgozni naponta.

A sussexi és a surrey-i egyetemek tíz bankot érintő kutatása szerint ugyanis a bankok védelme és a rendőri technika annyit fejlődött az elmúlt években, hogy a bankrablókat átlagban négy rablás után elfogják, és már első alkalommal is súlyos, letöltendő börtönbüntetésekre számíthatnak. Ráadásul a négy rablás közül a statisztikák szerint egy alkalommal üres kézzel kell távozniuk a rablóknak.

"Bankrablásból nem lehet karriert csinálni" – fejtette ki a kutatást vezető Neil Rieckmann, a surrey-i egyetem professzora. "A pénzösszeg egy átlagos dolgozó szemében talán soknak tűnik, de ha hozzávesszük, hogy milyen kockázatokkal jár, akkor jobban járunk, ha tisztességes munkát keresünk. Persze ha a drogdílerünknek tartozunk pár ezer fonttal, akkor csábító ez az összeg" – fejtegette a professzor.