horoszkóp

Hetven évig várták, hogy kinyíljon egy orchidea

2012.07.06. 15:17

Hetven évnyi gondozás, tíz nap gyönyörködés. Ez a mérlege annak a kertészcsoportnak, amelyik évtizedeken át gondozott néhány tucat orchideát egy angol erdőben – írja a Daily Mail. A piros madársisakokat 1940-es években fedezték fel egy gloucestershire-i erdőben, azóta próbálták elérni, hogy a növények virágai kinyíljanak.

Ez idén történt meg először, úgyhogy a kertészek nagyon boldogok, még akkor is, ha a piros madársisak nem tartozik a leglátványosabb orchideák közé. Ráadásul csak nagyjából tíz napig virágzik, mielőtt lehullnak a szirmai, úgyhogy jól ki kell élvezniük a látványt, hiszen ki tudja, mennyit kell majd várni arra, hogy legközelebb is nyíljanak.

Tim Jenkins a nem túl látványos orchideákkal
Tim Jenkins a nem túl látványos orchideákkal
Fotó: Sam Furlong / Swns.com

Ennek a fajta orchideának a legkedveltebb területei Európa, Észak-Afrika és Kelet-Ázsia. Szereti a meleget, meg az erdőket. Angliában viszont a kettőből inkább csak az erdőt kapta meg, de nem is ez volt a probléma a virágzással. Hanem az, hogy az a méhfajta, amelyik a piros madársisakot általában beporozza nem honos Angliában.

Piros madársisak, klikk a teljes növényért!
Piros madársisak, klikk a teljes növényért!
Fotó: Swns.com

"Nem teljesen értjük, hogyan tud itt szaporodni a növény, mert a méh, amelyik általában beporozza Európában, az Egyesült Királysában nem honos. Olyan is volt, hogy kézzel próbáltuk beporozni a növényeket, sőt dugványozással is próbáltuk szaporítani, de nem jártuk ezekkel sikerrel. Minden évben nagyon izgulok, amikor kijövök ide, hogy megnézzem, mennyi növény hajtott ki, és próbálom megtippelni, hogy hány virágunk lehet majd" – mondta a lapnak a National Trust kertésze, Tim Jenkins.

Megérte 70 évet várni?

 • 190
  Igen
 • 185
  Nem
 • 157
  Minden növény szép
 • 45
  Nem tudom

A növényekkel foglalkozó csapat mindenképpen próbálja a legjobb feltételeket megteremteni az orchideáknak. A tápanyagban dús, nem túl meszes talajt kedvelő növény nyílóterületén próbálják intenzíven gondozni a talajt, hogy megfelelőek legyenek a körülmények. Valamint a fákat is úgy vágják a környéken, hogy a ritkán virágzó madársisakoknak jusson elég fény. Ennek ellenére volt olyan, hogy kis híján kipusztult az összes növény. Harminc évvel ezelőtt volt egy időszak, amikor csak három növény maradt összesen. Végül sikerült megőrizni a növényeket, most összesen körülbelül harminc virágzott.