A világon először a briteknél vezették be az egységes segélyvonalakat (azt a vonalat, amin egyszerre lehet a tűzoltókat, mentőket, rendőröket riasztani), ami náluk a 999-es. Talán a legismertebb ilyen vonal a 911, ami az Egyesült Államokban használatos, és szinte minden amerikai filmben felhívja valaki egy 555-tel kezdődő telefonszámról. A brit vonalat 1937-ben vezették be, és a brit rendőrség úgy döntött, hogy a vonal 75. évfordulója alkalmából könyvet ad ki a segélyhívásokról – írja a Daily Mail. Ebből kiderül, hogy az első hívás Észak-Londonból érkezett, a hampsteadi Stanley Beard hívta a rendőrséget nem sokkal hajnali negyed öt után, hogy a férje éppen egy betörőt kerget a házuk előtt, jöjjenek gyorsan.

A rendőrség azonnal indult a hívás után, a betörőt szinte azonnal el is fogták, egy 24 éves férfi volt az. A telefonvonalat azután hozták létre a britek, hogy 1935-ben öt nő halt meg egy lakástűzben, mert a lassú kapcsolás miatt nem tudtak időben szólni a tűzoltóknak. Ezért találták ki, hogy legyen egy közvetlen vonal a vészhelyzetek kezeléséhez.

A kezdeti időkben a várhatónál is stresszesebb volt az operátorok munkája, mert a Scotland Yardra bekötött vonal csöngése akkora hangon szólt, hogy a telefonközpontos nők rendszeresen elájultak, amikor segélyhívás érkezett. A problémát klasszikus mérnöki leleményességgel oldották meg, teniszlabdát nyomtak a csörgő kürtjébe, hogy így tompítsák a hangját. Közben az újságokban közérdekű hirdetéseket adtak fel, hogy a lakosságot tájékoztassák, mikor kell hívni a segélyvonalat.

"Hívja a 999-et, ha például azt tapasztalja, hogy a szomszéd éppen meg akarja ölni a feleségét, vagy ha egy maszkos rablót lát bemenni a bankba. Ha elhagyta a kutyáját, vagy ha egy autó hajtott a kertjébe, akkor hívja csak a helyi rendőrséget" – ilyen és ehhez hasonló hirdetéseket helyeztek el az újságokban.

1937-ben még nagyon kevés háztartásban volt vonal, a legtöbb segélyhívást az utcai fülkékből intézték. Itt újabb mérnöki megoldásra volt szükség, hogy a fülkéket úgy állítsák be, hogy a 999-es számot ingyen lehessen hívni. Egészen 1945-ig kellett várni arra, hogy az első rádióvevők megjelenjenek a rendőrautókban, hogy még gyorsabbá tudják tenni a mentést.

Az USA-ban a hatvanas évek végén vezették be az ismer 911-es számot. Arról nincsenek pontos információk, hogy miért pont a 999-es számot választották ki, de valószínű, hogy azért, mert a régi, tárcsás telefonoknál a 9-es számot lehetett a legnagyobb biztonsággal tárcsázni, ha sietni kellett. Azt sem tudni, hogy az USA-ban miért a 911 terjedt el, de itt is a tárcsázási biztonság valószínűsíthető azzal a különbséggel, hogy ők két egyest raktak a kilences után, amiket gyorsan lehet tárcsázni. Az biztos, hogy az ismétlődő számokat azért használták, hogy egyrész könnyű legyen őket mejegyezni, másrészt könnyű legyen felhívni a számot.

Magyarországon nincs egységes telefonszám, egészen pontosan a 90-es évek vége óta nálunk is létezik az Európában elterjedt 112-es, általános segélyhívószám, de korábban külön kellett hívni a mentőket, tűzoltókat, rendőröket. A Kresz Géza Mentőmúzeumtól viszont megtudtuk, hogy a 04-es segélyhívószám bevezetésével a világelsők között voltunk. A múzeum irataiban az első említést 1929-ből találták arra, hogy létezett már a szám, így a világ abszolút élvonalába tartoztunk a korai bevezetéssel.